Atunci cand anumite alimente sunt tratate termic la temperaturi inalte, in compozitia lor se formeaza compusi periculosi. Este cazul binecunoscut al cartofilor prajiti, dar nu numai ei sunt pe lista neagra, avertizeaza specialistii. Sunt unele alimente care se gatesc mai bine si devin mai gustoase atunci cand sunt supuse unor procedee termice la temperaturi inalte.
Acestea sunt printre cele mai periculoase, subliniaza Academia Nationala de Farmacie din Franta, citata de „Le Figaro“. De vina pentru efectul nociv asupra sanatatii este o reactie chimica numita „glicarea proteinelor“. Glicarea este o reactie in timpul careia moleculele de glucoza se fixeaza de proteine. O reactie chimica naturala, care se produce, de exemplu, in caz de hiperglicemie.
La diabetici, masurarea glicemiei glicate (sau glicozilate – partea hemoglobinei care s-a fixat de zahar) reflecta nivelul zaharului in sange, o medie a ultimelor trei luni. Acest test permite diagnosticarea si monitorizarea diabetului zaharat.
Citeste mai mult: www.adevarul.ro