sorina-soescuDr. Sorina Soescu

Homeopatia este o metoda de tratament bazata pe principiul similitudinii, care spune ca orice substanta, care In doze mari poate produce un tablou de boala la un om sanatos, poate vindeca, In doze mici, acelasi tablou de boala la o persoana suferinda. Cu alte cuvinte, ceva care produce o suferinta, o poate si vindeca, diferita fiind numai doza In care este folosita substanta.

Medicina populara romaneasca cunoaste deja acest principiu, pe care Il numeste “cui pe cui se scoate”. Sa ne amintim numai faptul ca Intr-o mahmureala intensa, dupa o noapte de petrecerea, “dregerea” se face cu bere sau cu o mica cantitate de alcool. Cu alte cuvinte, substanta care In doza mare a produs tulburarea, In doza mica o amelioreaza. Sunt multiple exemple din tratamentul popular, in care se aplica principiul homeopat: ex. In cazul unei degeraturi, locul respectiv se freaca cu gheata…

CUM A FOST DESCOPERITA ? CINE A DESCOPERIT-O?

Din cele mai vechi timpuri, Hippocrate, parintele medicinii, cunostea si aplica principiul homeopatiei: “cui pe cui se scoate”. Dar bazele stiintifice ale homeopatiei moderne au fost puse de catre medicul german Samuel Hahnemann, acum 200 ani.

 Hahnemann, un spirit mare si extrem de cultivat (era medic, farmacist si chimist, vorbea 9 limbi straine) a descoperit foarte simplu pincipiul. El s-a Intrebat la un moment dat de ce chinina vindeca malaria. Explcatia epocii era: “pentru ca este amara”. Hahnemann nu era multumit cu aceasta explicatie si cauta un alt raspuns.

Atunci, intr-un moment de inspiratie, a luat cateva doze de chinina. Era sanatos si nu avea nici un simptom de boala, dar a observat dupa cateva zile de administrare a chininei ca i-au aparut o serie de simptome “ca de malarie”: frisoane, cu repetitie periodica, stare generala proasta, etc. Atunci i-a venit ideea de la care s-a dezvoltat Intreaga homeopatie: o substanta poate vindeca o boala sau o suferinta, daca aceeasi substanta este capabila sa produca o boala sau suferinta asemanatoare.

Cu alte cuvinte, ceea ce In doze mari provoaca boala, in doze mici poate vindeca boala. Hahnemann a testat pe el Insusi si pe colaboratorii sai peste 90 de substante diferite In cursul vietii si a descris “tablouri de boala” aparute dupa testarile pe voluntari sanatosi. Alti homoepati, dupa Hahnemann au continuat testarile, astfel Incat In prezent sunt descrise tablouri de “testare” la peste 3000 de substante diferite. Medicul homeopat modern Incearca sa stabileasca asemanarea dintre boala pacientului pe care Il consulta si tabloul descris In cartile de homeopatie. Cu cat sunt mai asemanatoare, cu atat mai mare este sansa de vindecare a pacientului.

DIN CE SUNT FACUTE REMEDIILE HOMEOPATE?

Remediile sunt preparate din plante, din saruri minerale, din produsi animali si din alte surse (mai neobisnuite). Practic, pot fi preparate din aproape orice substante existente In natura, prin folosirea aceluiasi principiu: diluarea In apa si alcool si agitarea preparatului, Intre doua etape.

Multe dintre plantele folosite pentru prepararea remediilor sunt folosite si In tratamentele traditionale, adica In fitoterapie. Prin prepararea homeopata, unele dintre ele capata Insusiri deosebite si o raza de actiune mult mai larga. De exemplu, Lycopodium clavatum, adica pedicuta, este o plantuta putin utilizata In fitoterapie (mai mult era utilizata ca o pulbere inerta, adica fara actiune, In care se impregnau alte substante active). Homeopatia a descoperit uriasa energie care sta Inmagazinata In semintele plantei si se descrie remediul Lycopodium ca fiind unul dintre cele mai puternice In tratamentul afectiunilor respiratorii si digestive la copii.

Sarurile minerale sunt extrem de folosite ca remedii homeopate, de la sarurile de calciu, pana la metalele pretioase, tip argint, aur, sau platina.

Printre produsii animali utilizati pentru prepararea remediilor, cei mai importanti sunt cei obtinuti din veninurile de serpi sau paianjeni, cu roluri importante In afectiuni ale inimii si vaselor de sange.

Alte surse de remedii homeopate sunt: razele X sau ultraviolete, sau razele de computer sau razele de soare – sau asa numitele remedii imponderabile, adica facute din surse greu de identificat In planul material. Sunt deosebit de eficiente atunci cand sunt indicate. In ultimii ani s-au fabricat remedii homeopate din zahar, ciocolata, coca-cola sau alti produsi de consum care dau dependenta, precum si dintr-o serie de medicamente alopate, care cauzeaza frecvent reactii alergice (ex din penicilina, cortizon, adrenalina etc). Alte remedii homeopate se fabrica din culturi pure de germeni care ataca frecvent organismul (ex Colibacillinum, Staphyloccocinum, Streptococinum, Proteus, Piocianic etc) sau din tesuturi ale organismului omenesc (ex. Thyroidinum, din glanda tiroida, sau Pancreatinum, din pancreas, sau Discuri inter-vertebrale, etc).

In prezent, sunt descrise In literatura peste 3000 de remedii care se pot folosi In tratament, iar numarul acestora este In permanenta crestere. Daca va ganditi ca numai 10% din plantele acestui pamant sunt studiate si efectele lor asupra corpului omenesc sunt descrise, atunci va Inchipuiti potentialul imens care asteapta sa fie descoperit.

Citeste mai mult

Sponsorizate
Revista Universul Terapiilor doreşte colaborare cu medic homeopat din Bucureşti  Relaţii la tel. 0744 955 175
Homeopatie

Homeopatia este cea mai buna metoda de preventie

Dorothy Shepard, homeopat american din anii ‘50 PREVENŢIA pluteste in aer; apar clinici de…
homeopatie
Homeopatie

De ce ar trebui sa ne tratam homeopat?

Homeopatia este o metoda de tratament rapida si eficienta ce urmeaza ritmul propriu al…

Citeste mai departe

viziera Neo
Medicina clasica

Cum ne protejam copiii la scoala si in terapie - viziera Neo

Cu totii ne gandim cum sa ne protejam cat mai bine copiii, mai ales in aceasta…
Poveste de învingător. Medicul născut la 7 luni care recuperează bebelușii prematuri
Medicina clasica

Poveste de invingator. Medicul nascut la 7 luni care recupereaza bebelusii prematuri

Venita pe lume cu handicap si cantarind doar 1.600 de grame, doctorita Liliana…
Sănătatea femelior: anexita nu trebuie ignorată!
Medicina clasica

Sanatatea femelior: anexita nu trebuie ignorata!

Netratata sau tratata incorect, poate duce la infertilitate. Incidenta…
Soluţii antisforăit: ce funcţionează cu adevărat şi ce nu
Medicina clasica

Solutii antisforait: ce functioneaza cu adevarat si ce nu

Sforaitul nu mai este considerat de nimeni o problema minora, o neplacere…