depresie si diabet

StanciuPiata bauturilor energizante in Romania este de 250 milioane lei!

In Romania se consuma anual 24 milioane litri de bauturi energizante!

10 lingurite de zahar intr-o bautura energizanta!

250 kcal intr-o bautura energizanta!

4 tipuri de indulcitori artificiali (ciclamati de sodiu, zaharina, acesulfam K si aspartam) intr-o bautura energizanta!

De la 2 la 9 aditivi alimentari intr-o bautura energizanta. Jumatate dintre produsele analizate contin intre 5 si 9 aditivi alimentari!

Continutul de cofeina dintr-o bautura energizanta echivaleaza cu cel din 3 cesti de cafea espresso!

Continutul de taurina per doza variaza intre 50 mg si 2 grame!

Studiul privind impactul bauturilor energizante asupra sanatatii tinerilor face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ”Sa invatam sa intelegem eticheta!”. Prin aceasta campanie, expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC) isi propun sa-i invete pe tineri sa inteleaga eticheta produselor astfel incat acestia sa faca achizitii in cunostinta de cauza. Totodata, Asociatia Pro Consumatori (APC) isi doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa atraga atentia tinerilor cu privire la existenta pe piata a unor bauturi energizante, care au un continut ridicat de zahar, respectiv sunt indulcite cu indulcitori artificiali, colorate cu caramel amoniacal si conservate cu conservanti artificiali.

Asociatia Pro Consumatori (APC) a achizitionat 41 de bauturi energizante, care prin forma si conceptia grafica a ambalajului urmaresc atragerea atentiei tinerilor si influentarea acestora in privinta alegerii si consumului.

Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti a APC Romania, coordonata de conf. univ. dr. Costel Stanciu.

La realizarea acestui studiu s-au avut in vedere urmatoarele obiective:

Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere.
Analiza din punct de vedere statistic a mentiunilor de tip avertisment de pe ambalajele produselor analizate.
Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere.

 

Ingredientele regasite in compozitia bauturilor analizate sunt urmatoarele: apa, apa carbogazoasa, dioxid de carbon, zaharoza, zahar caramelizat, dextroza, maltodextrina, sofranas, nicotinamida, concentrat de morcov, extract de ginseng, glucoza, sirop de glucoza fructoza, inositol, seminte/extract de guarana (contine cofeina), suc de lime, suc de portocale, suc de lamaie, suc concentrat de pere, caroteni, tartrat de L-carnitina, clorura de sodiu, D-glucuronolactona taurina, cofeina, vitamine (A, C, E, B3, B5, B6, B12), acid citric, citrati de sodiu, riboflavine, carbonati de sodiu, carbonati de magneziu, albastru briliant FCF, citrat trisodic, caramel simplu, acesulfam k, aspartam, ciclamati, sucraloza, zaharina, benzoat de sodiu, sorbat de potasiu, acid ascorbic, acid lactic, acid malic, fosfati de potasiu, caramel cu sulfit de amoniu, antocianine, guma xantan, guma caruba, guma arabica, acid fosforic, citrat de magneziu, galben de chinolina, beta apo 8 carotenal, acetat izobutirat de zaharoza, esteri glicerici ai rasinilor din lemn, alginat de propilenglicol, pectine si arome.

În cele 41 de produse analizate s-au identificat 31 de aditivi alimentari!

Cu privire la ingredientele de mai sus, expertii APC Romania au formulat urmatoarele concluzii:

95% dintre produsele analizatecontin acid citric. E330 – acidul citric, agent de reglare a aciditatii, este un compus organic, cristalin, fara culoare, care apartine clasei de acizi carboxidici si este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale si ataca smaltul dintilor.

63% dintre produsele analizate contin citrati de sodiu. E331 - citratii de sodiu (saruri de sodiu ale acidului citric) sunt folositi ca agenti de reglare a aciditatii produselor alimentare, ca antioxidanti, conservanti sau arome, produce efecte secundare precum greata, voma, crampe abdominale si musculare, reactii alergice, amortirea extremitatilor, oboseala, ritm cardiac anormal, crize, ameteala, respiratie greoaie etc.

61% dintre produsele analizate contin caramel cu sulfit de amoniu (caramel amoniacal). E150c - caramel amoniacal este un colorant maroniu obtinut prin arderea zaharului in prezenta amoniacului. Este susceptibil de declansarea unor alergii. De asemenea, distruge Vitamina B6 din organism.

 

45% dintre produsele analizate contin conservanti artificiali (sorbat de potasiu si benzoat de sodiu). Benzoatul de sodiu, prezent in 32% dintre produsele analizate, este un conservant sintetic care, in reactie cu acidul ascorbic, genereaza benzen, substanta toxica cancerigena. În urma unui studiu realizat pe 200 de sortimente de sucuri de catre FDA (Federal Trade Commission - USA) in anul 2005, la 10 dintre acestea s-a identificat un continut de benzen cuprins intre 7 si 89 ppm (parti per milion), limita maxima admisa in apa potabila fiind de 5 ppm. În urma acestei constatari, marii procesatori de bauturi racoritoare din SUA au decis sa nu mai foloseasca acest conservant. Benzoatul de sodiu poate produce reactii alergice, hiperactivitate si lipsa de concentrare la copii (ADHD).

24% dintre produsele analizate contin acesulfam K.E950 – acesulfam de potasiu, este un indulcitor artificial care provoaca reactii alergice, migrene, greata, voma, palpitatii cardiace, pierderea memoriei si oboseala.

 

20% dintre produsele analizate contin aspartam. E951 este un indulcitor artificial care poate provoca reactii alergice, spasme musculare, palpitatii cardiace si pierderea memoriei.

12% dintre produsele analizate contin citrat trisodic. E331 este un regulator de aciditate care poate provoca probleme la nivelul muschilor (spasme si contractii necontrolate si dureroase) si probleme la nivel digestiv (diaree).

Îndulcitorii artificiali pot declansa o serie de afectiuni medicale, cum ar fi: boala Alzheimer, boala Parkinson, boala Basedow-Graves, epilepsie, scleroza multipla, diabet si depresie.

14% dintre produsele analizate contin carbonati de sodiu, respectiv carbonati de magneziu;

10% dintre bauturile analizate contin albastru briliant FCF. Colorantii sintetici (albastru briliant FCF, caramel sulfit de amoniu si galben de chinolina) pot provoca reactii alergice, modificari cromozomiale, tulburari de respiratie, dermatite si au potential cancerigen.

10% dintre bauturile analizate contin ciclamati.E952 - ciclamat de sodiu este un indulcitor artificial care are o putere de indulcire de 30 de ori mai mare decat zaharul. Acest aditiv nu este autorizat in SUA ca urmare a unor studii care au aratat posibile efecte carcinogene.

5% dintre produsele analizate contin sucraloza.E 955 - sucraloza este un edulcorant chimic de sinteza, care are o putere de indulcire de 600 de ori mai mare decat zaharul, de doua ori mai mare decat zaharina si de patru ori mai mare decat cea a aspartamului. În compozitia sucralozei exista o substanta numita clorina, care se regaseste si in compozitia pesticidelor de tip DDT, a dezinfectantilor si a unor tipuri de plastic. Avand in vedere acest lucru, cercetatorii isi pun mari semne de intrebare legate de siguranta acestui aditiv. Moleculele de clorina scad fertilitatea si au efecte neurotoxice. Sucraloza afecteaza timusul, organul care este responsabil cu sistemul imunitar. Consumul ridicat de sucraloza duce la atacuri de panica, stari de agitatie, dureri musculare. Îndulcitorii sintetici au o putere de indulcire care poate fi de pana la de 600 de ori mai mare decat zaharul. Acestia pot declansa o serie de afectiuni medicale, cum ar fi: boala Alzheimer, boala Parkinson, boala Basedow-Graves, epilepsie, scleroza multipla, diabet si depresie.

 

5% dintre produsele analizate contin zaharina.E954 - zaharina este un indulcitor artificial care este de 200-700 de ori mai dulce decat zaharul. E954 este folosit foarte des in combinatie cu alti indulcitori pentru a ascunde defectele acestora (gust, stabilitate etc.). Se foloseste foarte des in combinatie cu ciclamatul si cu aspartamul in produsele “light”.

5% dintre produsele analizate contin acid fosforic. E338 este un acidifiant care cauzeaza pierderea calciului din oase, iar in timp duce la instalarea afectiunii medicale cunoscuta sub denumirea de osteoporoza.

5% dintre produsele analizate contin alginat de propilenglicol. E405 este un agent de ingrosare care poate provoca reactii alergice.

Analiza din punct de vedere statistic a mentiunilor de tip avertisment de pe ambalajele produselor analizate.

Efectele nocive ale bauturilor energizante asupra organismului uman sunt recunoscute si de catre unii producatori de astfel de produse prin avertismentele mentionate de catre acestia pe ambalajul produselor (doza de aluminiu sau petul din plastic).

Astfel, analizand informatiile mentionate pe ambalajele produselor analizate, s-a constatat ca:

Toate produsele analizate contin avertismentul ”Nu este recomandat pentru copii sau femeile insarcinate sau care alapteaza”;

17% dintre produsele analizate contin avertismentul ”A nu se consuma impreuna cu alcool”;

15% dintre produsele analizate contin avertismentul ”Nu se recomanda diabeticilor, persoanelor sensibile la cofeina”;

7% dintre produsele analizate contin avertismentul ”Nu se recomanda consumul a mai mult de o doza de 250 ml pe zi”;

7% dintre produsele analizate contin avertismentul”În cazul in care se consuma cantitati mari asociate cu activitati sportive sau cu bauturi alcoolice pot aparea efecte nedorite”;

5% dintre produsele analizate contin avertismentul”Nu se recomanda persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala, persoanelor cu afectiuni cardiace, respectiv persoanelor sensibile la cofeina”;

2% dintre produsele analizate contin avertismentul”Nu este recomandat consumul de energizant cu activitati sportive intense”

Cafeina in doze mari are un potential toxic semnificativ, poate provoca palpitatii cardiace, hipertensiune, convulsii, dureri de cap, diaree, urinare frecventa, deshidratare, insomnie, tremur la nivelul mainilor. Are actiune laxativa si epuizeaza rezervele de calciu din organism.Continutul de cafeina per unitate de vanzare variaza intre 25 mg si 160 mg

Taurina este un aminoacid neesential care se produce la nivelul ficatului prin sinteza aminoacizilor metionina si cisteina. Cea continuta de bauturile energizante este sintetica, iar pe termen mediu poate favoriza aparitia gastritei, respectiv a ulcerului peptic (distrugerea mucoasei gastrice/duodenale). Continutul de taurina per unitate de vanzare variaza intre 50 mg si 2 grame!

„Bauturile energizante cu zahar sau indulcitori, sunt realizate dintr-un amestec de apa, dioxid de carbon, arome artificiale si aditivi alimentari. Aceste produse sunt lipsite de nutrienti, genereaza impresii olfactive artificiale si nu au valoare biologica. În baza studiilor realizate in cadrul unor universitati si institutii medicale de prestigiu, expertii in nutritie si medicii atrag atentia asupra afectiunilor medicale generate de consumul pe termen mediu a unor astfel de produse. Din pacate, aceste produse, din cauza atractivitatii ambalajului si a accesibilitatii date de pret, sunt achizitionate de catre tineri, care, nefiind informati cu privire la asocierea acestor bauturi cu alcoolul, risca sa-si puna viata in pericol.” conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC

„Bauturile energizante au aparut pe piata acum aproximativ 30 de ani. Sunt foarte controversate din cauza compozitiei lor: zahar in cantitate mare, cafeina si taurina. Pe langa acestea contin multi stabilizatori, coloranti si alte bazaconii.
Sa le luam pe rand:
1. Cafeina stimuleaza sistemul nervos central, iar o doza de 250 ml contine in medie aproximativ 80 mg, respectiv de 4 ori mai mult decat o cola la dozasi de 2 ori mai mult decat un espresso. Nu stiu daca e mult sau putin, dar vreau sa analizati urmatoarea comparatie: consumul excesiv de cofeina este ca si cand biciui o martoaga sa urce dealul. Poate o sa urce, dar tot martoaga o sa ramana.
2. Taurina este un aminoacid produs de organismul uman sau animal, care se gaseste in bila, plamani si muschi. Taurina care se gaseste in bauturile energizante este produsa sintetic si, teoretic, cantitatea consumata intr-un energizant nu ne poate afecta sanatatea. Aminoacidul are rol de neurotransmitator, dar cu efect mai mult sedativ decat stimulant.
3. Zaharul este continut din belsug in energizante, in medie aproximativ 27 de grame. Aceasta cantitate de zahar incetineste evacuarea gastrica si produce deshidratarea. Este o cantitate mare de zahar atat pentru o persoana aparent sanatoasa, cat si pentru un diabetic. Dar, sa nu uitam, sanatatea este o stare aparenta si, in mod cert, nimeni nu se gandeste sa faca un control medical inainte de a consuma energizante in club. Este mult mai important sa obtinem energia dintr-o alimentatie sanatoasa si un mod de viata adaptat. Dozarea efortului si managementul timpului ne ajuta sa nu avem nevoie de energizante sintetice, indiferent de context. Excesul de energizante sau consumul pe termen lung pot duce la obezitate, boli de inima, ficat si atac de panica. Totodata, sunt absolut interzise copiilor, persoanelor cu diabet zaharat si hipertensiune arteriala. Indiferent ca aveti de trecut un examen sau aveti multe proiecte de predat, pe termen lung solutia o reprezinta modul de viata si nu bauturile energizante. (mai mult)

Miraculos pentru 73 de pacienţi. TRATAMENTUL care i-a scăpat complet de dureri
Diete & planuri alimentare

Miraculos pentru 73 de pacienti. TRATAMENTUL care…

În cadrul unui studiu efectuat de Universitatea din Copenhaga, s-a constatat ca atunci cand…
Somn odihnitor
Diete & planuri alimentare

Ce mancati la cina ca sa aveti parte de un somn…

Unele alimente va pot ajuta sa aveti un somn linistit, altele va tin in priza. Ca sa va odihniti…
Ce să mănânci dimineaţa ca să scapi de burtă
Diete & planuri alimentare

Ce sa mananci dimineata ca sa scapi de burta

Ca sa scapi rapid de burta, dimineata trebuie sa mananci grasimi sanatoase, proteine si foarte…

Citeste mai departe

psihoterapie varstnici
Medicina clasica

Batranetea nu este o boala

Batraneatea nu este o boala. Este doar o noua ipostaza a trupului, a mintii, a…
Medicina clasica

„EXCESUL DE GLUCOZĂ” SI RADICALII LIBERI: MECANISME, MITURI SI REALITĂŢI

Este uşor să auzi vorbindu-se despre „glucoză în exces” şi să te gândeşti…
Poveste de învingător. Medicul născut la 7 luni care recuperează bebelușii prematuri
Medicina clasica

Poveste de invingator. Medicul nascut la 7 luni care recupereaza bebelusii prematuri

Venita pe lume cu handicap si cantarind doar 1.600 de grame, doctorita Liliana…
Sănătatea femelior: anexita nu trebuie ignorată!
Medicina clasica

Sanatatea femelior: anexita nu trebuie ignorata!

Netratata sau tratata incorect, poate duce la infertilitate. Incidenta…