Un consum crescut de iaurt este asociat cu un risc mai mic de diabet de tip 2, arata mai multe studii. Un studiu publicat in revista Diabetologia a demonstrat ca persoanele care consuma regulat produse lactate fermentate cu un continut scazut de grasime (iaurt, branza proaspata – respectiv 4-5 portii de 125 g pe saptamana) au un risc cu 24% mai mic de a dezvolta diabet zaharat tip 2. În cazul consumului regulat de iaurt, reducerea riscului de diabet zaharat a fost chiar mai mare, de 28%.
„Iaurtul este un aliment cu numeroase beneficii pentru sanatate, fiind clasat pe locul doi dupa legume si fructe in topul alimentelor dense in nutrienti. Prin urmare, nu este de mirare ca o dieta bogata in iaurt are un rol important in prevenirea diabetului zaharat. Lactatele, deci si iaurtul, sunt o sursa bogata de calciu si magneziu, iar aceste minerale sunt recunoscute pentru sustinerea functiei celulelor pancreatice si a sensibilitatii la insulina”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane, adaugand ca inlocuirea unei gustari nesanatoase dintre mese cu un iaurt reprezinta o metoda eficienta si deloc constisitoare de a reduce riscul de diabet zaharat tip 2 si de a ne mentine sanatosi.
Totodata, iaurtul este considerat un aliat de incredere si in lupta cu kilogramele in plus. Consumul de iaurt, ca parte a unei diete controlate caloric, este asociat in cea mai mare masura cu pierderea in greutate, atat la femei, cat si la barbati. Acesta este si motivul pentru care medicii nutritionisti recomanda consumul zilnic de iaurt.
„Iaurtul este un aliment valoros, bine echilibrat nutritional, sursa valoroasa de proteine, carbohidrati, vitamine si minerale. Este un aliment care se poate integra foarte usor in alimentatie, la orice masa: dimineata, la micul dejun, asociat cu cereale, peste zi, putem consuma un iaurt cu fructe ca desert sau la gustarea dintre mese, iar seara, iaurtul simplu poate completa o cina usoara. Desi unii sunt sceptici in privinta lui, iaurtul cu fructe este o alegere buna pentru a satisface pofta de dulce, avand putine calorii, in raport cu alte deserturi, aproximativ un sfert din aportul caloric al unei prajituri. Avantajul caloric la iaurtului cu fructe vine in principal din continutul mult mai redus de grasimi si de zaharuri, comparativ cu deserturile traditionale. De exemplu, 100 grame de cozonac aduc cca 370 de kilocalorii, pe cand 100 grame de iaurt cu fructe aduc sub 100 de kilocalorii”, a explicat prof. univ. dr. Nicolae Hancu.