PasaO intrebare scurta care ascunde de fapt un proces destul de complex. Eu vad aceasta reinventare nu ca pe o fuga din propria viata nici ca pe o schimbare a vietii cu viata altcuiva ci ca pe o schimbare a tiparelor existente, a tiparelor dupa care actionam in asa fel incat sa fim multumiti de propria noastra viata.
In literatura de specialitate dar si in cazuistica de la cabinet intalnesc oameni care povestesc nemultumirile lor, problemele lor care se repeta pe parcursul vietii , tiparul in viata fiecaruia fiind acelasi, fie ca vorbim de abandon sau de neincredere, de dependenta, stima de sine, deficienta sau vulnerabilitate toate acestea reprezentand convingeri despre sine si ceilalti: ”Toata lumea ma respinge”, “Trebuie sa ma iubeasca toti”.

Aceste capcane mentale, scheme, se formeaza de obicei in perioada copilariei iar dintre factorii care contribuie la formarea si mentinerea lor cel mai important este familia, dinamica familiei, mediul securizant sau nu, pe care aceasta il ofera. La mult timp dupa terminarea scolii si plecarea de acasa noi continuam sa creem aceleasi situatii in care suntem tratati fie prost, fie ignorati, umiliti, controlati, situatie care determina ganduri distorsionate, sentimente puternice si in consecinta actiuni neadecvate. Situatiile traite in trecut ne confera consecventa, aceste scheme reprezinta ceea ce stim noi despre noi insine. In acest sens imi amintesc de o clienta care in cadrul unei sedinte de terapie a folosit expresia” ganduri consolidate”

In terapia pe care eu o practic in cadrul cabinetului si anume terapia cognitiv comportamentala un rol foarte important il reprezinta gandurile si legatura intre gand emotie si comportament. Am observat ca desi clientii identifica destul de greu gandurile ce apar imediat dupa o actiune, odata identificat gandul poate fi foarte usor regasit in diverse alte actiuni care provoaca aceleasi sentimente de disconfort, regasirea practic a capcanelor mentale.

Oamenii reactioneaza in mod diferit la propriile scheme, fie evita situatiile ce provoaca disconfort fie compenseaza sau contraataca. Dezavantajul fugii este ca nu ajungem sa iesim din situatie, renuntam la viata noastra emotionala si obtinem satisfactie doar pe termen scurt dar pe termen lung sentimentele de neputinta, inutilitate etc cresc. Contraatacul reprezinta o modalitate de a iesi din strarea ingrozitoare de vulnerabilitate, dar cand se ajunge la extrema au efect contrar si din nou suferinta este mai mare.

In consecinta, reinventarea vietii este un proces de durata care necesita motivatie, sinceritate si nu in ultimul rand curaj. Recunoasterea schemelor disfunctionale, intelegerea lor si in acelasi timp schimbarea, remodelarea in functie de necesitati si obiective reprezinta un proces destul de amplu dar ne ofera o perspectiva noua, functionala asupra propriei noastre vieti.


Psih. Alexandra Pasa
 Radauti jud Suceava
 Pe Alexandra o puteti intalni la:

SUCEAVA – Librăria Cărtureşti Cum să-ți reinventezi viața Invitat: Alexandra Paşa 7 noiembrie (marți) – ora 18.30

Sponsorizate
Psihoterapie Bucuresti

Aplicatii practice in dezvoltarea psihologiei

Asociatia SMART PSI te invita sa participi la Conferinta Nationala APLICATII PRACTICE IN…
Psihoterapie Bucuresti

EVALUAREA Personalității – de la NORMALITATE la…

BRAȘOV, 12 - 13 mai Un stagiu de formare despre trăsăturile "NORMALE" și despre de trăsăturile…
Psihoterapie Bucuresti

Întalnirea cu psihoterapeutul

Intalnirea cu psihoterapeutul poate fi un bun prilej pentru renuntarea la masti, oarecum departe de…

Citeste mai departe

viziera Neo
Medicina clasica

Cum ne protejam copiii la scoala si in terapie - viziera Neo

Cu totii ne gandim cum sa ne protejam cat mai bine copiii, mai ales in aceasta…
Poveste de învingător. Medicul născut la 7 luni care recuperează bebelușii prematuri
Medicina clasica

Poveste de invingator. Medicul nascut la 7 luni care recupereaza bebelusii prematuri

Venita pe lume cu handicap si cantarind doar 1.600 de grame, doctorita Liliana…
Sănătatea femelior: anexita nu trebuie ignorată!
Medicina clasica

Sanatatea femelior: anexita nu trebuie ignorata!

Netratata sau tratata incorect, poate duce la infertilitate. Incidenta…
Soluţii antisforăit: ce funcţionează cu adevărat şi ce nu
Medicina clasica

Solutii antisforait: ce functioneaza cu adevarat si ce nu

Sforaitul nu mai este considerat de nimeni o problema minora, o neplacere…