dependenta

acChiar de indraznim sa o recunoastem sau nu, cu totii avem dependente mai mici sau mai mari. Si nu neaparat manifestate compulsiv si obsesiv, ca in adictiile propriu-zise, ci materializate in activitati in care simtim nevoia de a fugi de starile noastre, de a nu le constientiza si de a ne ascunde, in definitiv, de noi. Dependente de consumul de zahar, shopping excesiv, alcool, antidepresive sau somnifere, ore fara numar petrecute la serviciu, adica activitati de zi cu zi. Chiar si paharele de vin baute seara de seara, in mod constant, sunt tot o forma de recurgere la o modalitate de a incerca sa ne anesteziem gandurile, afectele, trairile, starile, emotiile.

Dependentele acestea “mici” ne anesteziaza emotional. Sunt falsi prieteni care ne ajuta sa fugim de noi insine, care ne hranesc frica de a nu (ne) constientiza. De a nu ne constientiza poate vulnerabilitatea, poate neputinta, poate slabiciunea, poate anxietatea, poate rusinea. Ne ajuta sa le ascundem de altii si mai ales de noi insine. Aceasta anesteziere afectiva este, in situatii de genul acesta, o modalitate de a calma durerea resimtita in urma sentimentului de inadecvare si a celui de nesiguranta. A acelui “nu sunt de ajuns doar eu”. A acelui “nu sunt suficient de bun/performant”. Oamenii intra intr-o stare de izolare psihologica. Care este diferita de singuratate. In acea stare de a nu mai cauta o profunzime in relatii, de a se multumi cu contacte interumane superficiale, care sa le permita sa ramai “acoperiti”, la adapost. Nu ne dezvaluim vulnerabilitatea in fata celorlalti, de teama de a nu fi (si mai) raniti. Si de aici, drumul e liber: anesteziere afectiva, dependente, depresie, tulburari de alimentatie, agresivitate extrema. Neavand suficiente abilitati emotionale si o capacitate invatata de a le gestiona, cadem in capcana dependentei de substitute care ne diminueaza vulnerabilitatea si senzatia de singuratate, adoptand aceste comportamente de “anesteziere”.

Brene Brown, in cercetarile sale despre vulnerabilitate, a descoperit unele strategii de a face fata acestei stari de anesteziere afectiva. Printre acestea, se numara recomandarea de a invata sa ne intelegem propriile emotii. Dar pana la a le intelege, ar trebui ca, mai intai, sa stim sa le observam. Si sa le acceptam sau sa le infruntam pe cele mai putin comode, cum ar fi anxietatea sau rusinea. O alta strategie ar fi aceea de a constientiza aceste comportamente de anesteziere afectiva. Si de a indrazni sa ne intelegem pe noi insine. Si de a accepta faptul ca e ok sa fii imperfect, sa fii vulnerabil, sa simti emotii ce iti produc disconfort. E ok sa inveti sa spui si “nu”, atunci cand nu mai vrei. Sa stabilesti limite peste care sa nu treci. Sa nu mai pierzi timp si energie incercand sa te impui in fata unor oameni care nu conteaza pentru tine.

Dar, mai ales, sa iti constientizezi nevoia de iubire si de apartenenta. Sa te consideri demn de ele. Sa iti integrezi vulnerbilitatea in intregul pe care il reprezinti, acceptand-o ca facand parte din natura ta umana.

Psiholog Andreea Chirila

Sponsorizate
Psihoterapie Bucuresti

Cum sa-ti reinventezi viata?

O intrebare scurta care ascunde de fapt un proces destul de complex. Eu vad aceasta reinventare nu…
Psihoterapie Bucuresti

AUTISM – REDUCEREA DEPENDENTEI LA COPII

In cele ce urmeaza, va prezentam un caz de autism. Janice si Mark Keller au sarbatorit nasterea…
Psihoterapie Bucuresti

Cuvantul ca arma

Psihoterapia integrativa, asa cum a fost creata de Erskine, a avut mai multe surse de inspiratie,…

Citeste mai departe

viziera Neo
Medicina clasica

Cum ne protejam copiii la scoala si in terapie - viziera Neo

Cu totii ne gandim cum sa ne protejam cat mai bine copiii, mai ales in aceasta…
Poveste de învingător. Medicul născut la 7 luni care recuperează bebelușii prematuri
Medicina clasica

Poveste de invingator. Medicul nascut la 7 luni care recupereaza bebelusii prematuri

Venita pe lume cu handicap si cantarind doar 1.600 de grame, doctorita Liliana…
Sănătatea femelior: anexita nu trebuie ignorată!
Medicina clasica

Sanatatea femelior: anexita nu trebuie ignorata!

Netratata sau tratata incorect, poate duce la infertilitate. Incidenta…
Soluţii antisforăit: ce funcţionează cu adevărat şi ce nu
Medicina clasica

Solutii antisforait: ce functioneaza cu adevarat si ce nu

Sforaitul nu mai este considerat de nimeni o problema minora, o neplacere…