Nascuta, Ramnicu Sarat, licentiata in biologie, Universitatea Bucuresti, Doctor in stiinte biologice

Activitate: biolog si cercetator stiintific la Centrala Delta Dunarii Tulcea, Maliuc, Sulina, CCIT-Fagaras, IBNA-Balotesti-Ilfov.

Experienta: cercetare in domeniile : ecologie generala, piscicultura, entomologie, protectia plantelor, botanica sistematica, microbiologie.

Lucrari stiintifice: peste 500 articole in limbile romana, engleza si franceza in reviste de specialitate, 4 brevete de inventie ,OSIM Bucuresti.

Carti publicate: - Grupa de sange si viata individuala, 2007, Ed.Ceres, Bucuresti, - Sanatate si frumusete prin aromaterapie si masaj, 2010, Ed.Ştefan, Bucuresti, - Plante etnobotanice din Romania, intre adevar si pericol, 2011, Ed. Ceres, Bucuresti, - Grupa de sange, O, A, B, AB si viata individuala, 4 volume, 2012, Ed.Universitara, Bucuresti.

 

Cine sunteti Doamna Virginia Ciocan?

Sunt un om obisnuit, un specialist in biologie, fascinata de mic copil de florile ce miroseau frumos, de insecte, mai precis de carabusi, pe care ii faceam „moristi”, practic de tot ce insemna „viata”. Am avut sansa sa reusesc la biologie din prima incercare, desi concurenta era foarte mare, cam 20 pe loc, si sa pot alege un post in cercetare, la terminarea facultatii.  Plantele medicinale, cunoasterea si importanta lor au fost un hobby, pe care am reusit sa-l pun in aplicare, doar dupa ce m-am pensionat.

 

În anul 2007 a-ti publicat prima carte, „Grupa de sange si viata individuala”. Cum de v-ati oprit la un subiect destul de controversat atunci, dar si in prezent?

Metodele complementare de tratament au inceput sa ma preocupe la modul serios, altfel decat ca un hobby, dupa anul 1990, in perioada cand parintii mei au trecut la cele vesnice destul de tineri, datorita unor afectiuni cardiovasculare si imunitare, iar apoi dupa ce eu insami am trecut printr-o experienta de sanatate pe care am depasit-o  doar printr-o minune, sigur cu ajutorul lui Dumnezeu! Atunci mi-am pus intrebarea : de ce noi, eu si parintii mei? Citind cartea medicului american Peter D’Adamo despre alimentatia sanatoasa recomandata pentru fiecare grupa de sange, aparuta prin anul 2002 in limba romana, am gasit raspunsul. Practic, modul de alimentatie al nostru era complet inadecvat, fapt pe care parintii mei l-au platit cu viata, iar eu cu o operatie de by-pas, ce mi-a salvat viata.

În timpul perioadei de convalescenta am hotarat sa comunic experienta mea de viata si altor oameni si o puteam face doar prin scris, cu dorinta puternica ca nimeni, sau cel putin cei ce vor citi scrierea mea sa nu mai repete greselile mele si ale parintilor mei.

 

Care este cea mai buna grupa de sange?.

Fiecare grupa de sange are calitati si deficiente, dar daca as putea sa-mi aleg grupa de sange, lucru absolut imposibil, personal as alege grupa de sange B, pe care o consider cea mai echilibrata si armonioasa.

Fiecare om se naste cu o grupa de sange determinata genetic, de parinti, nu se poate schimba pe parcursul vietii, pleci cu aceeasi grupa de sange cu care te-ai nascut si tot ce poti face este sa te informezi si sa alegi un stil de viata adecvat propriei grupe de sange.

 

Ce grupa de sange predomina la romani?

Mai mult de jumatate, romanii sunt A sangvini, adica trebuie sa aiba o alimentatie lacto-vegetariana, cam 90 %,  optiune care din pacate nu prea este acceptata de majoritatea romanilor, gurmanzi si renumiti pentru mancarurile traditionale, sarmalute si mititei, spre exemplu. De aceea ocupam locuri fruntase, dupa statisticile OMS, la decese cauzate de boli cardiovasculare si diabet.

 

Care este cea mai veche grupa de sange ?

Cea mai veche grupa de sange este grupa O, care de fapt si predomina, raportat la intreaga populatie a globului. Este grupa primilor oameni, obligati sa se hraneasca cu ce vanau sau culegeau din natura, supravietuitorii din varful lantului trofic, vigurosi, bine inzestrati fizic, dornici, dar si capabili sa invinga in lupta aspra pentru supravietuire. Au o mare capacitate de concentrare si de actiune si un dezvoltat instinct de autoconservare.

 

 Dar cea mai noua?

Cea mai noua grupa de sange este grupa AB, dar, de curand au fost anuntate alte doua, ultimele aparute, Grupa C si D, sau a 5-a si a 6-a. inca necaracterizate. Grupa AB, este considerata cea mai noua, este grupa cea mai complexa, iar purtatorii acestei grupe sunt putini, cam 5 % din populatia globului si sunt cei mai adaptati indivizi la conditii vitrege de mediu si de stres.   Sunt persoane carismatice, nonconformiste, vesnic in cautare de ceva nou, nu accepta rutina, sunt firi sociabile, muncitoare si ambitioase.

 

 De ce tinerii si adolescentii romani ar trebui sa-si cunoasca grupa de sange, cunoscand faptul ca de mult timp in Romania nu mai este obligatorie trecerea grupei de sange in cartile de identitate ?

Toti oamenii ar trebui sa-si cunoasca grupa de sange, pentru ca o singura picatura de sange contine intreaga informatie genetica a fiecarui individ, imprimata in memoria genetica a fiecarei celule si care ne coordoneaza viata, adica : digestia, metabolismul, rezistenta la boli sau imunitatea si chiar tipul individual de personalitate. Acestea ne coordoneaza intreg stil de viata, independent de vointa noastra, nu le putem alege, asa cum nu putem alege sexul, culoarea parului sau a ochilor! De aceea nici un tratament si nici o dieta nu este general valabila, adica la unii dau rezultate si la altii nu! Daca parintii ar cunoaste grupa de sange a copiilor chiar de la nastere, ar reusi sa-i creasca sanatosi, frumosi si de ce nu, destepti!

 

Cum ne influenteaza cunoasterea grupei de sange greutatea corporala? Dar sanatatea ?

Grupa de sange este ereditara si mostenim de la ascendenti nu calitatea de a fi gras sau slab, ci obisnuintele alimentare ce sunt transmise prin sange. Practic, mancam hrana cu care am fost hraniti de parinti si daca parintii se hranesc sanatos sau nesanatos, se constata in masa corporala a fiecarui membru din familie. Dar daca ne cunoastem grupa de sange si cerintele alimentare recomandate pentru fiecare grupa si le si respectam, putem avea nu numai o greutate normala in raport cu varsta si sexul, dar ne putem coordona singuri viata. Putem fi sanatosi, frumosi si destepti daca vrem si daca chiar ne dorim acest lucru.

 

Cum ne influenteaza propria grupa de sange durata si calitatea vietii? Cat si cum vom putea trai in viitor?

Oamenii de stiinta implicati in „Proiectul Genomului Uman”, dar si alte minti luminate ale veacului nostru si-au concentrat energiile creatoare pentru a face fata realitatilor dure ale lumii noastre si raspunsul inteleptilor lumii este sfatul sa mentinem mediu in care traim curat, sa ne alimentam corect, cu hrana nepoluata, sanatoasa  si mai ales sa avem preocupari serioase de ingrijire a propriei sanatati fizice si psihice inca de la varste fragede!  Specia umana va supravietui in viitor, pentru ca sangele nostru va gasi sigur mecanismele de supravietuire, sfidand necunoscutul, asa cum s-a intampat intotdeauna!

 

Cum ne inflluenteaza grupa de sange starea de sanatate?

Exista o corelatie sigura intre grupa de sange si predispozitia de a face anumite boli, corelatie constatata in cazul unor afectiuni precum: alergii, imbatranire prematura, astm, rinita alergica, afectiuni cardiovasculare, afectiuni hepatice, afectiuni dermatologice, genitale sau afectiuni autoimune. Dar, fiecare om este unic, cu nevoi diferite, cu modalitati deferite de a gestiona starea de sanatate, iar grupa de sange este cheia care descuie usa catre misterele sanatatii si bolii, a longevitatii si vitalitatii omului, a rezistentei la boli si nu numai.

 

Dr.biolog Virginia Ciocan

 

Diete & planuri alimentare

Consumul de iaurt, asociat cu un risc mai mic de…

Un consum crescut de iaurt este asociat cu un risc mai mic de diabet de tip 2, arata mai multe…
Diete fructe legume
Diete & planuri alimentare

Pasi pentru a scapa de dependenta de dulce: Dieta…

Te trezesti dimineata si, indiferent dupa cate ore iei prima masa, iti vine pofta de dulce? Mai…
5 greşeli frecvente pe care le fac băutorii de cafea
Diete & planuri alimentare

5 greseli frecvente pe care le fac bautorii de…

Chiar si diminetile friguroase, gri de toamna sunt, parca, mai frumoase, cu o cana de cafea buna si…

Citeste mai departe

psihoterapie varstnici
Medicina clasica

Batranetea nu este o boala

Batraneatea nu este o boala. Este doar o noua ipostaza a trupului, a mintii, a…
Medicina clasica

„EXCESUL DE GLUCOZĂ” SI RADICALII LIBERI: MECANISME, MITURI SI REALITĂŢI

Este uşor să auzi vorbindu-se despre „glucoză în exces” şi să te gândeşti…
Poveste de învingător. Medicul născut la 7 luni care recuperează bebelușii prematuri
Medicina clasica

Poveste de invingator. Medicul nascut la 7 luni care recupereaza bebelusii prematuri

Venita pe lume cu handicap si cantarind doar 1.600 de grame, doctorita Liliana…
Sănătatea femelior: anexita nu trebuie ignorată!
Medicina clasica

Sanatatea femelior: anexita nu trebuie ignorata!

Netratata sau tratata incorect, poate duce la infertilitate. Incidenta…