Cum sa faci cuburi de gheata in timp record, cum „revigorezi“ restul de sampanie trezita, ba chiar si cum sa salvezi o ciorba cu exces de grasime sau un sos inecat in ulei, iata numai cateva dintre sfaturile minune care rezolva probleme cat ai spune „peste“.
Bucataria este „laboratorul“ pasionatilor de gastronomie, iar multe dintre trucurile folosite de bucatari cu experienta aduc aminte de experimente pe care le faceam la orele de chimie in scoala generala.
Cuburi de gheata pe repede-nainte
Drept simpla si eficienta este prezentata modalitatea prin care putem obtine cuburi de gheata mult mai rapid decat in stilul clasic in care punem apa de la robinet in pungi sau tavi speciale si asteptam ore bune sa se inghete. Se numeste efectul Mpemba, dupa numele lui Erasto Mpemba, tanzanianul care se pare ca a readus in atentia fizicienilor acest fenomen (se pare ca acest fapt este demonstrat inca de pe vremea lui Aristotel), si presupune sa folosesti apa calda pentru a face cuburi de gheata in timp record.
Citeste mai mult: www.adevarul.ro