Terapii alternative chineze - Acupunctura

Medicina traditionala chineza

Medicina traditionala chineza, cu o vechime de peste 5000 de ani, consta din acupunctura, masaj chinezesc, gimnastica energetica si, desigur, farmacopeea chineza cu ceaiurile sale. Acupunctura, aceasta superba arta terapeutica, se bazeaza pe plasarea judicioasa a unor ace in puncte cu delimitare anatomica precisa pe corpul omenesc, conform unor legi de actiune care au la baza aceste concepte filozofice. Edificiul teoretic si practic al acupuncturii se bazeaza pe doua notiuni principale:

Energia Qi

Notiunea de energie Qi, tradusa prin activitate functionala, sau, mai nou, prin “bioenergie”. Ea este inclusa in idea de unitate, este energia care guverneaza Universul ca macrocosmos, avand reflectarea sa in om ca microcosmos. Qi-ul se manifesta sub doua forme alternante si complementare: energia de predominanta Yang, pozitiva, si energia de predominanta Yin, negativa; sursa sa ar putea fi polarizarea originara a principiului Marelui Vid. Ideea de vid reprezinta, pentru filizofia antica chineza, elementul central in mecanismul lumii obiectuale, starea suprema a obarsiei – DAO. Conform acestui principiu s-a transformat lumea.

Puncte si meridiane

Existenta unor zone cutanate bine definite, cunoscute de acupunctori sub denumirea de "puncte"; anticii le numeau “Tsing”, adica puturi, intrucat ele sunt mai degraba niste locuri spatiale decat puncte in sens geometric. Aceste puncte sunt repartizate pe anumite traiecte liniare ce strabat corpul uman, numite meridiane. Circulatia bioenergiei este cea care structuralizeaza sistemul de meridian, iar telul acupuncturii este de a interveni stimulator sau inhibitor asupra acestor canale energetice care, desi invizibile, trebuie considerate reale datorita efectului pe care-l are inteparea punctelor situate de-a lungul lor.

Terapia cu uleiuri eterice

Aromaterapia

Actiunea curativa a uleiurilor a fost evidentiata de Rene Maurice care a si publicat observatiile sale din ani 1928-1936 in lucrarea "Terapia cu arome".

Obtinute prin distilare, uleiurile esentiale sunt caracterizate de un inalt grad de concentratie, printr-un miros caracteristic, extrem de intens, care actioneaza specific, in functie de ingredientul principal.

Terapia cu uleiuri eterice se poate constata prin utilizarea acestora in mutiple moduri :

- cu ajutorul unui aromatizator, contribuind la crearea unei atmosfere placute, zen, generatoare de buna dispozitie, optima pentru stabilirea armoniei, sporirea puterii de concentrare.

- prin diluare, ca aromatic, eventual in apa de baie sau in baile "scurte", locale, pentru picioare, obtinandu-se efecte diverse.

- inhalatia, indicata cu succes in afectiunile cailor respiratorii.

- in masaj, unde isi dovedeste eficienta atat la nivel fizic, cat si la nivel subtil, energetic, corpul reactionand extrem de bine la aceasta terapie.

- in unele cazuri pot fi administrate si intern, dar cu precautie si numai la recomndarea medicului/specialistului, existand numeroase pericole la depsirea dozajului.

 

Terapii alternative indiene - Ayurveda

Terapia colonului

Ayurveda, medicina traditionala indiana, defineste originea bolii printr-un deficit al Agni-termen ce desemneaza focul digestiv, cu sediul in stomac si intestinul subtire. Slabirea Agni duce la o digestie necorespunzatoare si la o acumulare de Ama-denumire generica pentru toxinele/fragmentele de alimente nedigerate care se acumuleaza in organism. Scaderea Agni asociata cu acest exces nociv de Ama genereaza o serie de semne caracteristice descrise detaliat in Ayurveda in categoria afectiunilor Grahani, care prin analogie se pot asocia definitiilor moderne ale unor boli digestive, printre care si colonul iritabil.

 

 

Sponsorizate
Terapii alternative

Terapii alternative si remedii din intreaga lume

Medicina traditionala a fiecarui popor de pe intregul mapamond se afla la loc de cinste si se…
Remedii bizare
Terapii alternative

Terapii si remedii vechi de peste 300 de ani

Cartea cu remedii naturale pentru diferite afectiuni a fost scrisa in anul 1673 de catre William…
Terapii alternative

Legea terapiilor alternative si complementare

Lege privind organizarea si functionarea activitatilor si practicilor de medicina…

Citeste mai departe

viziera Neo
Medicina clasica

Cum ne protejam copiii la scoala si in terapie - viziera Neo

Cu totii ne gandim cum sa ne protejam cat mai bine copiii, mai ales in aceasta…
Poveste de învingător. Medicul născut la 7 luni care recuperează bebelușii prematuri
Medicina clasica

Poveste de invingator. Medicul nascut la 7 luni care recupereaza bebelusii prematuri

Venita pe lume cu handicap si cantarind doar 1.600 de grame, doctorita Liliana…
Sănătatea femelior: anexita nu trebuie ignorată!
Medicina clasica

Sanatatea femelior: anexita nu trebuie ignorata!

Netratata sau tratata incorect, poate duce la infertilitate. Incidenta…
Soluţii antisforăit: ce funcţionează cu adevărat şi ce nu
Medicina clasica

Solutii antisforait: ce functioneaza cu adevarat si ce nu

Sforaitul nu mai este considerat de nimeni o problema minora, o neplacere…