psihologie

" Lumea noastra umana este un maret labirint daruit de Dumnezeu" Edward Tolman

Suntem cu adevarat unici… sau doar ne conformam unor tipare? Ce ne face sa ne reamintim si de ce uitam? Cum putem masura efectiv inteligenta?

Intrebari de genul acesta stau la baza activitatii celor mai importanti ganditori si cercetatori internationali din fascinantul domeniu al psihologiei.

Un astfel de exemplu il constituie Edward Tolman, exponent de seama al psihologiei behavioriste in Statele Unite. Chiar daca era de acord cu metodologia de baza a behaviorismului - aceea ca psihologia poate fi studiata numai prin experimente stiintifice obiective -, a fost, de asemenea, interesat de ideile despre procesele mentale, inclusiv despre perceptie, cognitie si motivatie, cu care venise in contact in timp ce studia psihologia Gestalt in Germania. Conectand aceste doua abordari anteriror separate, el a dezvoltat o noua teorie cu privire la rolul conditionarii, creand asa-numitul' behaviorism intentionat", care in prezent este cunoscut drept behaviorismul cognitiv. Tolman a pus la indoiala premisa de baza a invatarii conditionate(aceea ca comportamanentul este invatat pur si simplu printr-un raspuns automat la un stimul). El credea ca animalele pot sa invete despre lumea din jurul lor fara consolidarea oferita de o recompensa si sa foloseasca ulterior respectiva informatie in luarea deciziilor.

A conceput experimente cu sobolani pusi intr-un labirint, pentru a examina rolul consolidarii in invatare. Comparand un grup de sobolani recompensati zilnic cu mancare pentru ca se descurcasera sa iasa din labirint cu un alt grup care fusese recompensat dupa sase zile si cu un al treilea grup recompensat dupa doua zile, ideile lui Tolman au fost confirmate. Al doilea si al treilea grup au facut mai putine erori atunci cand au parcurs labirintul in ziua urmatoare celei in care fusesera recompensati cu mancare, demonstrand ca "stiau" deja cum sa parcurga labirintul, deoarece invatasera aceasta inainte sa primeasca o recompensa. Odata ce stiau ca pot primi o recompensa au reusit sa foloseasca "harta cognitiva" pe care si-o alcatuisera pentru a rezolva mai rapid labirintul.

Tolman s-a referit la perioada initiala de invatare a sobolanilor, cand nu exista o recompnsa directa, drept invatare latenta. El credea ca toate animalele, inclusiv oamenii, isi alcatuiesc de-a lungul vietii o harta cognitiva cu privire la lumea din jurul lor - "labirintul daruit de Dumnezeu" - pe care o pot folosi pentru a localiza anumite obiective.

psihologieO multime de astfel de exemple puteti gasi in "Psihologie - idei fundamentale" aparuta la Editura LITERA.

Scris intr-un limbaj accesibil, volumul abunda in explicatii concise care lamuresc jargonul, in diagrame care descurca itele teoriilor încurcate, in citate memorabile si in ilustratii ingenioase care se joaca cu convingerile si perceptiile noastre.

Fie ca domeniul psihologiei este ceva nou pentru voi, fie ca sunteti studenti sau posedati o multime de cunoștinte teoretice, veti gasi in paginile acestei carti suficiente lucruri care sa va starneasca curiozitatea si sa va stimuleze deopotriva.

Articole asemanatoare

Tu esti placebo
Editura ACT si Politon

TU EȘTI PLACEBO - CUM FACEM CA PROPRIUL CORP SA…

Joe Dispenza a devenit cunoscut publicului larg in 2004, cand si-a facut aparitia in filmul What…
Editura FOR YOU

Fazele de dezvoltare a copilului

Fazele de dezvoltare a copilului este un ansamblu de observatii vii si foarte practice, care arata…
Editura LITERA

Puterea vointei

Vi s-a intamplat sa va simtiti vinovati pentru ca nu ati putut rezista prajiturii cu frisca, desi…

Citeste mai departe

Medicina clasica

„EXCESUL DE GLUCOZĂ” SI RADICALII LIBERI: MECANISME, MITURI SI REALITĂŢI

Este uşor să auzi vorbindu-se despre „glucoză în exces” şi să te gândeşti…
viziera Neo
Medicina clasica

Cum ne protejam copiii la scoala si in terapie - viziera Neo

Cu totii ne gandim cum sa ne protejam cat mai bine copiii, mai ales in aceasta…
Poveste de învingător. Medicul născut la 7 luni care recuperează bebelușii prematuri
Medicina clasica

Poveste de invingator. Medicul nascut la 7 luni care recupereaza bebelusii prematuri

Venita pe lume cu handicap si cantarind doar 1.600 de grame, doctorita Liliana…
Sănătatea femelior: anexita nu trebuie ignorată!
Medicina clasica

Sanatatea femelior: anexita nu trebuie ignorata!

Netratata sau tratata incorect, poate duce la infertilitate. Incidenta…