Activarea celulelor corpului prin Qigong

Maestrul Cezar Culda

În interiorul corpului exista un numar imens de celule, deoarece corpul este format din celule. Din acest numar imens de celule, doar un anumit procent este folosit.

De exemplu, daca o persoana reuseste sa-si foloseasca zece la suta din celulele creierului, atunci ea este foarte desteapta. Majoritatea oamenilor ajung sa foloseasca maxim sapte sau opt la suta din celulele creierului. Foarte putini oameni au ajuns de-a lungul timpului sa foloseasca douazeci sau treizeci la suta din celulele creierului, iar acestia au fost considerati ca fiind genii.

Pentru persoanele bolnave de ficat analizele sunt modificate semnificativ numai in momentul in care celulele hepatice sunt afectate in numar mare, functia de regenerare a celulelor hepatice fiind foare mare.

Chiar si la persoanele care au rezectia a doua treimi din stomac, acesta mai este inca functional.

In situatia in care unul dintre rinichi este extirpat, rinichiul care ramane este suficient pentru o functionare normala.

Scoaterea unui lob pulmonar (plamanul drept are trei lobi, iar cel stang doi) asigura inca necesarul de oxigen al corpului.

De aceea, in practica Qigong-ului se pune accent pe gasirea metodelor de folosire a unui numar cat mai mare din celulele corpului. Se urmareste activarea in special a celulelor ce nu sunt folosite in mod normal. In acest mod vor fi activate puterile aflate in stare latenta, va fi obtinuta o buna stare de sanatate.

Se spune adesea: "Viata consta in miscare". Din acest motiv, foarte multi oameni alearga in fiecare zi. Persoanele care au acest obicei nu s-au imbolnavit decat foarte rar de cancer. Pe de alta parte, persoanele care se antreneaza periodic, care sunt angrenate in activitati sportive de performanta, devenind campioni la probele practicate, ar trebui sa aiba o sanatate foarte buna. Deseori insa, dupa retragerea din sportul de performanta, unele din aceste persoane se imbolnavesc, uneori de afectiuni foarte grave.

In mod normal, atatia ani de antrenament, de miscare, ar trebui sa duca la o sanatate excelenta. Problema este ca ei au exersat numai anumite portiuni ale corpului, in special grupele musculare, articulatiile, s.a.m.d.

O buna sanatate tine insa de folosirea celulelor din interiorul corpului, ce apartin sistemului imunitar, hormonal, circulator, s.a.m.d. Practica Qigong-ului duce tocmai la activarea nivelului micro, la folosirea celulelor, mai ales a celor pe care omul nu le foloseste altfel. In acest mod se atinge longevitatea, se descopera puterile aflate in stare latenta, se intareste corpul si sufletul.O alta modalitate de actiune importanta este aceea in care veti efectua miscari si actiuni in sensul invers decat ati fost obisnuiti pana atunci.

De exemplu, daca va aplecati deseori catre in fata, acum veti incepe sa va aplecati catre inapoi. Daca sunteti dreptaci veti incerca sa folositi si mana stanga pentru operatiuni curente. Obiceiul de a face "o suta de pasi" dupa masa il veti transforma in a merge cu spatele o distanta mica, daca respirati pe ambele nari veti incerca sa respirati cand pe o nara, cand pe cealalta, s.a.m.d.

Toate aceste actiuni au menirea de a va ajuta sa folositi si alte portiuni ale corpului decat cele pe care le foloseati in mod obisnuit. In acest mod veti activa un numar mai mare de celule.

Un aspect ce merita o atentie deosebita este cel care tine de celulele creierului. Energia celulelor creierului isi are sursa in maduva coloanei si la jumatatea distantei dintre rinichi (unde se afla zona denumita "poarta vietii" - Mingmen). In "Tratatul de medicina interna al Imparatului Galben" (Huangdi Neijing) este prezentat mecanismul prin care "hranind" rinichii este stimulat creierul.

In medicina traditionala chineza, creierul este prezentat ca fiind un ocean de maduva, intretinut de functionarea rinichilor. Din acest punct de vedere, activarea celulelor din zona "portii vietii" (Mingmen) permite producerea energiei ce hraneste si intareste rinichii. Rinichii sunt cei care guverneaza oasele si, de aceea, buna functionare a rinichilor va stimula si functionarea celulelor coloanei vertebrale. Pe de alta parte, atunci cand energia aflata la nivelul partii inferioare a coloanei va creste, ea va urca spontan spre zona capului, a creierului, hranind toate celulele sale.

Una dintre deosebirile dintre un practicant de Qigong si o persoana ce nu exerseaza Qigong consta in gradul diferit de activare a celulelor. Pe de o parte, practicantul de Qigong are un numar mai mare de celule active, iar pe de alta parte, pentru el gradul de inchidere si deschidere la nivel celular este mult mai mare.

In Qigong se intalnesc diferite modalitati de mentinere a palmelor (mudre), a picioarelor, a corpului in general. Fiecare postura creeaza un anumit camp, iar acest camp duce la stimularea unor celule.

Uneori se stimuleaza functia de inchidere a celulelor, alteori cea de deschidere. Se intalneste si situatia in care se activeaza atat functia de inchidere cat si cea de deschidere. Din acest motiv se spune ca nu este bine sa exersezi toata viata numai un anumit sistem de tehnici. Cu cat vei trece prin mai multe posturi, prin mai multe tehnici, cu atat vei activa o parte mai mare din celulele corpului, vei experimenta mai multe senzatii si trairi, crescand si capacitatea de cunoastere.

Experimentarea unui numar crescut de tehnici nu se va face insa decat dupa ce ai depasit perioada de inceput, dupa ce "ai trecut dincolo de poarta", ai obsevat "schimbarile de suprafata" si ai fost perseverent in exersarea sistemului initial de tehnici. Functia de inchidere a celulelor este cea care permite absorbtia de energie la nivel celular, in timp ce functia de deschidere elibereaza energia din interiorul celulelor.

Pentru ca functionarea celulelor sa fie cat mai buna este necesar ca atat functia de inchidere, cat si cea de deschidere sa fie foarte bune.

In situatia in care este activa numai functia de deschidere (sau numai cea de inchidere) a celulelor unui organ, dupa un interval foarte scurt de timp va surveni o afectiune. Atunci cand organul despre care este vorba este foarte important, este posibila pierderea cunostintei sau chiar decesul.

De exemplu, in situatia in care o persoana afla o veste foarte buna, se activeaza cu precadere functia de deschidere a celulelor inimii. Bucuria este foarte mare, uneori apare si un ras exagerat, dar energia din inima se scurge catre exterior cu o viteza foarte mare si uneori inima se poate opri, nemaiavand suficienta energie pentru a bate.       

Retineti deci unul din principiile existente in practicile longevitatii:

"Evita atat excesul cat si insuficienta, nu face nici prea mult, dar nici prea putin!"

Sponsorizate
Maestrul - manifestare a desavarsiri
Qigong

Maestrul - manifestare a desavarsirii

"Odatã Yin - odatã Yang, numim aceasta Cale" Tratatul Transformarilor (Yijing) De fiecare data cand…
terapii alternative medicina traditionala chineza qigong
Qigong

Cauzele bolilor in medicina traditionala chineza

Medicina traditionala chineza ia in considerarea 7 sentimente – bucuria, furia, tristetea,…
Prevenirea si tratarea afectiunilor prin practicile energetice chinezesti
Qigong

Prevenirea si tratarea afectiunilor prin…

Oare trebuie sa convingem pe cineva ca merita sa fie sanatos? Asupra anumitor lucruri pur si simplu…

Citeste mai departe

viziera Neo
Medicina clasica

Cum ne protejam copiii la scoala si in terapie - viziera Neo

Cu totii ne gandim cum sa ne protejam cat mai bine copiii, mai ales in aceasta…
Poveste de învingător. Medicul născut la 7 luni care recuperează bebelușii prematuri
Medicina clasica

Poveste de invingator. Medicul nascut la 7 luni care recupereaza bebelusii prematuri

Venita pe lume cu handicap si cantarind doar 1.600 de grame, doctorita Liliana…
Sănătatea femelior: anexita nu trebuie ignorată!
Medicina clasica

Sanatatea femelior: anexita nu trebuie ignorata!

Netratata sau tratata incorect, poate duce la infertilitate. Incidenta…
Soluţii antisforăit: ce funcţionează cu adevărat şi ce nu
Medicina clasica

Solutii antisforait: ce functioneaza cu adevarat si ce nu

Sforaitul nu mai este considerat de nimeni o problema minora, o neplacere…