Daca tot v-ati dat silinta sa-i dati gata pe oaspeti cu sarmalele pregatite, ce-ati zice sa-i dati si pe spate cu o conversatie spumoasa despre ... varza ?
Va prezentam cateva repere:
Varza nu este doar o leguma de larga folosinta, ci si una cu calitati terapeutice recunoscute inca din antichitate, romanii considerand-o drept un adevarat panaceu.
Exista in jur de 150 de varietati de varza.
Varza pe care o consumam in mod obisnuit contine:
- vitamine, vitamina C in cantitate mare, vitaminele A, E si din grupa B
- saruri minerale, in cantitate semnificativa, cum sunt cele de fier, calciu, fosfor, potasiu si magneziu
- compusi chimici organici, glucozinolati(aici o sa va dati pe pate auditoriul), indoli, izotiocianati, cumarine si fenoli, substante cu proprietati antioxidante si de dezintoxicare
- fibre alimentare, in cantitate semnificativa, care regleaza functiile intestinelor
Are proprietati pectorale, eficace in cataruri bronhice si pulmonare.
Proprietatile sale digestive si diuretice au facut ca adesea cura de varza sa aiba efecte bune in dizenterie, ascita, nefrite.
Bogatia in saruri minerale o recomanda in anemii.
Sucul de varza are si actiune vermifuga, impotriva oxiurilor si limbricilor.
Un principiu hipoglicemiant continut in varza face ca aceasta sa fie recomandata in regimul diabeticilor.
Varza acra, datorita acidului lactic, este un dezinfectant al tubului digestiv.
In uz extern, frunzele de varza au efect cicatrizant in ulcere varicoase, calmeaza durerile reumatismale, gutoase, nevralgii, sciatica.
- degeraturi
- plagi diverse
- ulcer varicos
- zona Zoster, acnee, eczeme
- algii reumatismale
- intepaturi de insecte
Frunzele se zdrobesc cu o sticla sau sucitor/facalet, in prealabil, au fost taiate nervurile groase. Se aplica in unul sau mai multe straturi pe zona afectat si se badajeaza. Se pastreaza 8-10 ore, dupa care se schimba.
In cazul inflamatiilor digestive, batranii nostri consumau suc de varza. Intelepciunea populara, dublata de intuitie si observatie, si-a dovedit eficacitatea in timp. Chiar daca taranii nu stiau ca sucul de varza contine un aminoacid, L-glutamina, deosebit de important in vindecare ulcerelor intestinale.
Tot ca remediu popular, foaia de varza era folosita pentru extragerea puroiului din furuncul. Frunza se incalzea puternic, prin fierbere sau la aburi, aplicandu-se apoi peste furuncul, protejand totul cu un bandaj.
In sindromul de colon iritabil, se recomanda evitarea consumarii alimentelor care provoaca gaze, varza numarandu-se printre acestea. Daca totusi poftiti la varza, o alternativa mai usoara o reprezinta fierberea verzei.
Varza acra este buna pentru digestie, aceasta continand bacterii benefice organismului. Pierderea echilibrului florei intestinale, aspect care conduce la o suprapopulare cu bacterii neprietenoase, poate fi atenuata de consumul de varza acra.
Zeama de varza acra este un excelent purgativ si un remediu eficace in caz de betie.
Pentru dezintoxicarea organismului se poate bea o jumatate de pahar de suc proaspat de varza, cel putin de trei ori pe saptamana.