jurnalul umbrei

Cartea Keilei Shaheen este un fenomen pe TikTok. Videoclipurile despre Jurnalul umbrei au peste 1 miliard de vizualizări.

   Jurnalul umbrei de Keila Shaheen publicat de Editura Trei, „un ghid care te va ajuta să-ți identifici, să integrezi și să-ți depășești umbrele”, este noua carte-fenomen, care a înregistrat recorduri de popularitate pe social-media. Vândută deja în aproape 1 milion de exemplare, cartea tinerei autoare absolventă de Psihologie și Studii Creative valorifică un concept cunoscut al celebrului psihiatru și psihanalist elvețian Carl Gustav Jung – umbra, acea parte inconștientă a psihicului care conține gândurile, sentimentele și impulsurile refulate. În același timp, după cum lămurește autoarea într-o intervenție pentru The Guardian, „Jurnalul umbrei nu este o interpretare strică a conceptului lui Jung. Cu siguranță este influențat de ideile sale și are scopul de a ajuta fiecare persoană să-și exploreze psihicul într-un mod care are la bază teoria jungiană. Dar este adaptat pentru publicul contemporan, ceea ce face ca lucrul cu umbra să fie mai accesibil”.

    Jung era de părere că explorarea umbrei este esențială pentru dezvoltarea personală și procesul de devenire a sinelui autentic. Definită ca acea parte a sinelui pe care o respingem sau o ascundem de alții și uneori chiar și de noi înșine, umbra conține toate aspectele refulate ale psihicului și continuă să influențeze comportamentul și starea emoțională, cu atât mai mult cu cât oamenii nu o conștientizează.

    O înțelegere mai bună a gândurilor, sentimentelor și emoțiilor înseamnă alegeri mai conștiente, relații mai sănătoase cu ceilalți, diminuarea anxietății și suferinței emoționale, marile probleme ale lumii de azi. Explorarea minții inconștiente poate aduce o înțelegere mai profundă a motivațiilor și comportamentelor, ceea ce constituie o bază solidă pentru schimbare și o viață mai bună.

    Keila Shaheen propune cititorilor ei o carte atipică, în care „tehnologia întâlnește transformarea interioară”. Cartea autoarei americane se citește cu pixul în mână, dar și cu telefonul, pentru a scana codurile QR care trimit la diverse tipuri de exerciții sau meditații ghidate. Jurnalul umbrei își îndeamnă cititorii să urmărească declanșatorii „turbulențelor” emoționale, să-și conștientizeze sentimentele și să-și descopere tiparele emoționale. Cartea oferă idei pentru un jurnal al realității interioare, dar și seturi de exerciții considerate vindecătoare de către autoare.

    Jurnalul umbrei este de fapt o călătorie de autodescoperire în profunzimile psihicului, având-o drept ghid pe autoarea cărții. Exploarea adâncurilor umbrelor poate să nu fie confortabilă, dar este necesară pentru cei care vor să-și descopere potențialul.

     „Popularitatea cărții demonstrează că oamenii vor să se cunoască mai bine pe ei înșiși”

    Publicat chiar de autoare pe Amazon, Jurnalul umbrei a cunoscut un succes răsunător. Videoclipurile inspirate de exercițiile din volum au depășit un miliard de vizualizări pe TikTok, iar cartea a devenit bestseller absolut pe platforma de vânzări. Kristian Kemtrup, terapeut din San Francisco invitat de The Guardian să analizeze acest succes neobișnuit, crede că „popularitatea cărții demonstrează că oamenii vor să se cunoască mai bine pe ei înșiși”, însă mulți nu-și permit sau nu găsesc persoana potrivită. „Este greu să găsești un terapeut și, chiar și atunci când îl găsești, uneori nu se potrivește. În schimb, e atractiv să încerci o carte care costă 20 de dolari”, mult mai ieftin decât costul unei ședințe de terapie în Statele Unite.

    Keila Shaheen lămurește însă că Jurnalul umbrei se dorește a fi un instrument care să ajute la explorarea psihicului, care poate fi utilizat de către toți cei interesați și, în egală măsură, chiar de psihoterapeuți în lucrul cu clienții lor. Nu urmărește să se substituie unei ședințe de psihoterapie, deși a fost percepută în acest sens. Propriu-zis, cartea așază fiecare cititor față în față cu el însuși și îl încurajează să se confrunte cu adevăruri mai dificil de digerat. „Procesul integrării umbrelor este asemănător alchimiei – o trasmutare interioară prin care ne tranformăm rănile în înțelepciune, temerile în curaj și limitele în potential nelimitat”, mai spune Keila Shaheen, autoarea Jurnalului umbrei publicat de Editura Trei.
 

Articole asemanatoare

Psihiatrie clinica
Editura Medicala

Psihiatrie clinica

Tinand cont de ritmul rapid al evolutiei psihiatriei si de faptul ca toate manulalele si tratatele…
Editura Adevar Divin

Theta Healing - Vianna Stibal

ThetaHealing™ este o modalitate de vindecare energetica intemeiata de Vianna Stibal. Avand ca baza…
Editura Aramis

Calauza parintilor in educarea copiilor

Rezultat al experientei de peste 40 de ani a autorului, experienta acumulata in educarea a mii de…

Citeste mai departe

psihoterapie varstnici
Medicina clasica

Batranetea nu este o boala

Batraneatea nu este o boala. Este doar o noua ipostaza a trupului, a mintii, a…
Medicina clasica

„EXCESUL DE GLUCOZĂ” SI RADICALII LIBERI: MECANISME, MITURI SI REALITĂŢI

Este uşor să auzi vorbindu-se despre „glucoză în exces” şi să te gândeşti…
viziera Neo
Medicina clasica

Cum ne protejam copiii la scoala si in terapie - viziera Neo

Cu totii ne gandim cum sa ne protejam cat mai bine copiii, mai ales in aceasta…
Poveste de învingător. Medicul născut la 7 luni care recuperează bebelușii prematuri
Medicina clasica

Poveste de invingator. Medicul nascut la 7 luni care recupereaza bebelusii prematuri

Venita pe lume cu handicap si cantarind doar 1.600 de grame, doctorita Liliana…