Prevenirea si tratarea afectiunilor prin practicile energetice chinezesti

Oare trebuie sa convingem pe cineva ca merita sa fie sanatos? Asupra anumitor lucruri pur si simplu trebuie sa ne deschidem si sa cautam adevarul dinlauntrul lor, fara a ne pune intrebari asupra utilitatii pe care o au. Este util oare pentru noi un rasarit sau un apus de Soare? Dar de cate ori nu simtim insa nevoia de a-l contempla?!

La fel este si cu sanatatea. Bineinteles ca ne dorim sa fim sanatosi, insa de multe ori avem senzatia ca viata curge cu o viteza prea mare si nu putem sa ne oprim pentru a gasi resursele necesare pentru a ne ocupa si de sanatatea noastra.

Pentru a putea depasi aceasta stare de fapt putem recurge la experienta medicinei traditionale chinezesti si a practicilor energetice traditionale - Qigong.

 

În interiorul practicilor energetice chinezesti (Qigong) s-au strans de-a lungul timpului tehnici care permit reglarea principalelor sisteme ale corpului: sistemul respirator, circulator, uro-genital, hormonal, osos, s.a.m.d. Unul din avantajele practicilor energetice il constituie posibilitatea reglarii intregului corp, si nu numai a anumitor portiuni ale sale. Practicantii au posibilitatea de a urmari in acelasi timp, imbunatatirea starii emotionale, cresterea cantitatii de energie, reglarea functiei de inchidere si de deschidere a celulelor, armonizarea organelor interne detinatoare de energie (rinichi, ficat, inima, splina, plamani).diagrama transformarilor

Prin exersarea practicilor energetice Qigong apar rezultate atat in domeniul tratarii afectiunilor si al intaririi sanatatii cat si in cel al modelarii caracterului. Desi finalitatea asumata initial era cea a sanatatii, foarte multi practicanti ajung in timp sa-si imbunatateasca si capacitatea de intelegere; uneori ei isi "dezgroapa" puterile aflate in stare latenta dobandind capacitati deosebite.

Dincolo de aceste aspecte, practicantii descopera importanta participarii active la propria lor existenta. Ei isi percep sanatatea ca fiind posibila prin modul in care traiesc, prin felul in care simt, prin alimentatia pe care o adopta, prin tipul de viata mai activ, prin respectarea anumitor reguli ale Naturii, ce tin de anotimpuri, de ritmurile zi - noapte, s.a.m.d. În acest fel are loc imbunatatirea calitatii vietii lor, "ceva" se schimba in bine in viata lor, ei descopera "arta de a trai".

Practicile energetice sunt folosite atat in partea preventiva, cat si in cea a tratarii afectiunilor. Ideal ar fi ca oamenii sa inteleaga importanta mentinerii si intaririi sanatatii si sa nu recurga la ajutorul exterior numai atunci cand boala s-a instalat. În acest sens, "Tratatul de medicina interna al Împaratului Galben" ("biblia" medicinei traditionale chineze) mentioneaza:

"În trecut, inteleptii tratau afectiunile prin prevenirea lor inainte ca ele sa apara, asemenea unui bun guvernator sau imparat care reusea sa previna aparitia unui razboi. Tratarea unei afectiuni care deja s-a manifestat este ca incercarea de a reprima o revolta izbucnita. Daca cineva pregateste un dig pentru a strange apa doar atunci cand ii este sete, sau daca isi pregateste armele numai dupa ce a inceput razboiul, va aparea intrebarea naturala: oare nu este prea tarziu?"

Sanatatea este unul dintre bunurile noastre cele mai pretioase. De aceea, trebuie sa stim cum sa o pastram, cum sa o intarim si cum sa o redobandim atunci cand am pierdut-o. De curand, Organizatia Mondiala a Sanatatii a inceput sa sustina derularea unor programe ce permit prevenirea aparitiei bolilor. Aceasta atitudine a fost adoptata pe plan international din cauza faptului ca s-a constatat o mai mare dificultate in recuperarea personalului muncitor decat in mentinerea lui intr-o stare activa, de sanatate.

Se pare ca atat felul de a fi din trecut cat si cel din prezent implica aceeasi strategie: prevenirea afectiunilor.

În situatia in care totusi boala a aparut, medicina traditionala chineza si practicile energetice ne dau posibilitatea de a ne apropia de radacina bolii, de a gasi o modalitate de a intelege felul corect de tratare a ei: pornind de la interior catre exterior, de la cauza spre simptome. Pasul urmator consta in folosirea unor proceduri, a unor tehnici la care pacientul participa activ, astfel incat se va parcurge si etapa tratarii afectiunilor.

Avantajul procedeelor folosite in practicile energetice consta in lipsa efectelor secundare, dar si in obtinerea unor rezultate mai stabile decat prin alte proceduri, tocmai datorita implicarii active a pacientului in procesul restabilirii sanatatii. Pe durata tratamentului se folosesc procedee simple, dar a caror eficienta isi face simtita prezenta prin colaborarea dintre terapeut si pacient. De exemplu, sunt practicate diferite tehnici de respiratie coordonate cu anumite miscari; in acest fel va creste cantitatea de sange oxigenat din interiorul corpului iar sangele oxigenat va putea fi trimis spre toate celulele corpului. În procesul terapeutic sunt recomandate si tehnici statice, ce folosesc combinarea respiratiei cu o anumita reprezentare mentala si cu deplasarea energiei de-a lungul meridianelor. Se mai foloseste si masajul zonelor reflexogene (din talpi, din palme, de pe urechi sau de-a lungul spatelui - de o parte si de alta a coloanei vertebrale). Terapeutul este cel care efectueaza initial masajul, dar ulterior el indica pacientului diferite modalitati de masaj pe care acesta trebuie sa le execute zilnic.

Întelepciunea din interiorul medicinei traditionale chineze mai permite sesizarea urmatorului adevar: datorita momentului nasterii, organele noastre interne detinatoare de energie (rinichi, ficat, inima, splina, plamani) nu sunt sustinute energetic in mod echilibrat. Acest lucru va duce la predispozitia catre diferite afectiuni, pe de o parte, si a tendintei catre un anumit fel de a fi, pe de alta parte. De exemplu, o persoana al carui ficat nu este sustinut din punct de vedere energetic va avea dificultati in a lua decizii si a lupta pentru a le duce la bun sfarsit. Acest lucru este explicabil prin afectarea caracterului de "inflorire", de dezvoltare (ce tine de elementul lemn - conform legii celor cinci elemente) al ficatului. Un alt exemplu: persoanele a caror inima nu este sustinuta suficient din punct de vedere energetic nu vor putea sa se bucure de viata, vor avea senzatia ca fericirea este departe de ei. Uneori, capacitatea creativa a lor este deficitara, alteori apar probleme la nivel mintal.

Terapeutul va cunoaste insa toate aceste aspecte si va intocmi cu grija o fisa a pacientului urmand a-i face recomandari ce tin de cele prezentate anterior. Datorita acestui mod de cunoastere, tratamentul va deveni mult mai complex si nu se va reduce numai la reglarea structurilor de la nivelul material al corpului, ci vor fi avute in vedere si cele energetice, emotionale, de la nivelul constiintei, s.a.m.d.

Prin acest mod de intelegere, prin practica zilnica a unor forme energetice se poate atinge longevitatea, ce presupune mentinerea sanatatii, a pastrarii unui corp viguros si a unui suflet linistit. Nu este suficient sa traiesti mult, trebuie ca viata sa fie echilibrata, sa existe puterea de a infaptui actiunile necesare existentei fizice si spirituale.

Cezar Culda

Cum trebuie sa ne observam respiratia atunci cand meditam
Terapia Qigong

Cum trebuie sa ne observam respiratia atunci cand…

Asezati-va cu coloana vertebrala foarte dreapta. În aceasta pozitie corpul vostru isi regaseste…
De ce suntem bolnavi?
Terapia Qigong

De ce suntem bolnavi?

Atunci cand v-ati nascut, dumneavoastra erati sanatosi si nu sufereati de nici o boala. Deci, ceea…
terapii alternative medicina traditionala chineza qigong
Terapia Qigong

Cauzele bolilor in medicina traditionala chineza

Medicina traditionala chineza ia in considerarea 7 sentimente – bucuria, furia, tristetea,…

Citeste mai departe

Medicina clasica

„EXCESUL DE GLUCOZĂ” SI RADICALII LIBERI: MECANISME, MITURI SI REALITĂŢI

Este uşor să auzi vorbindu-se despre „glucoză în exces” şi să te gândeşti…
viziera Neo
Medicina clasica

Cum ne protejam copiii la scoala si in terapie - viziera Neo

Cu totii ne gandim cum sa ne protejam cat mai bine copiii, mai ales in aceasta…
Poveste de învingător. Medicul născut la 7 luni care recuperează bebelușii prematuri
Medicina clasica

Poveste de invingator. Medicul nascut la 7 luni care recupereaza bebelusii prematuri

Venita pe lume cu handicap si cantarind doar 1.600 de grame, doctorita Liliana…
Sănătatea femelior: anexita nu trebuie ignorată!
Medicina clasica

Sanatatea femelior: anexita nu trebuie ignorata!

Netratata sau tratata incorect, poate duce la infertilitate. Incidenta…