Putere nemărginită / Unlimited Power de Anthony Robbins este cartea care poate reprezenta începutul transformării tale. O carte suculentă, plină de idei, citate și povești de viață care te hrănesc, te pun pe gânduri, îți spun mereu ceva ce ai nevoie să auzi, și totodată, te fac să te simți cu fiecare pagină mai aproape de ceea ce ai vrea să fii sau să devii. O carte în legătură cu care vei simți că te corectează din mers, fără a te certa sau a te trage de urechi. O carte la finalul căreia vei avea acea reacție pe care o ai de obicei la filmele bune, îți va părea rău că s-a terminat. O carte pe care să o faci cadou tuturor celor pe care îi iubești.

 

În Putere nemărginită, pornind de la exemplul personal, autorul vrea să te învețe să dobândești succesul, oferindu-ți un manual de dezvoltare umană care cuprinde competențele și strategiile de care ai nevoie pentru a te schimba mai repede decât ai fi crezut că e posibil. O carte care îți vorbește despre succes, despre cum poți să îl atingi, despre instrumentele de care ai nevoie pe acest drum, care îți oferă totodată o mulțime de povești de viață de succes. O carte care, la 30 de ani de la prima ediție, rămâne încă foarte actuală și foarte utilă.

 

„În vremuri de schimbare, cei care continuă să învețe moștenesc lumea, iar cei care se opresc din învățat se vor găsi perfect pregătiți pentru o lume care nu mai există.” – Eric Hoffer

 

Despre Tony Robbins putem spune fără rețineri că, nu ești niciodată suficient de pregătit și instruit pentru a nu mai avea nimic de învățat de la el. Iar Anthony Robbins chiar este un exemplu de succes, din moment ce, începuturile destinului său aveau toate coordonatele unui eșec. El a avut capacitatea însă de a se replia și a întoarce destinul în favoarea lui. Astăzi face consultanță pentru performanță de top cu directorii executivi ai celor mai mari firme din lume, este antrenor motivațional, instructor financiar, autorul unora dintre cele mai de succes cărți de dezvoltare personală din lume și liderul consacrat al domeniului self help pe plan mondial. Puterea lui de a influența mintea umană este atât de mare încât te poate face să mergi pe cărbuni încinși fără a simți și fără a fi afectat câtuși de puțin de acest lucru.

 

PUTERE NEMĂRGINITĂ ÎN 3 PAȘI:

 

1. Modelarea excelenței umane – vorbește despre preluarea controlului asupra creierului și corpului tău și dirijarea lor într-un mod mai eficient;

 

2. Formula succesului suprem – te dirijează să descoperi ceea ce vrei cu adevărat de la viața ta, oferindu-ți câteva ponturi pentru a comunica mai eficient cu cei din jurul tău și pentru a anticipa tipurile de comportament ale diferitelor tipologii umane;

 

3. Leadership: Provocarea excelenței – te dirijează să îți folosești competențele pe care le-ai învățat și să devii un leader. 

 

MODELAREA EXCELENȚEI UMANE

 

„Nu prin ceea ce ni se întâmplă se separă eșecurile de succese. Ceea ce contează este felul în care percepem și ceea ce facem în legătură cu ceea ce ni se întâmplă”.

 

Succesul nu este un accident. Succesul înseamnă putere, iar puterea la rândul ei înseamnă: cunoaștere, acțiune și comunicare. În aceste condiții, Formula Succesului Suprem inventată de Anthony Robbins este: să știi ce vrei, să acționezi și să recunoști tipurile de răspunsuri și rezultate pe care le obții în urma acțiunilor tale, dându-ți seama totodată dacă te apropii sau te îndepărtezi de țelurile pe care le urmărești. Potrivit autorului, există șapte caracteristici comune tuturor oamenilor de succes. Acestea sunt: pasiunea, crezul, strategia, limpezimea valorilor, energia, puterea legăturii și măiestria comunicării, despre care Robbins vorbește pe larg în acest capitol.

 

„De ce unii oameni depășesc necazuri îngrozitoare, ne neînchipuit și fac din viața lor o sărbătoare, în timp ce alții, deși au toate avantajele, își transformă viața într-un dezastru?”

 

Căutând un răspuns la această întrebare care l-a obsedat toată viața, și pornind de la exemplul unui om distrus fizic în urma a două accidente îngrozitoare, care devine milionar, și acela al lui John Belushi care a cunoscut succesul pe toate planurile dar a murit din cauza drogurilor la doar 33 de ani, autorul ne vorbește despre căutarea modelelor de excelență personală și copierea lor, metodă pe care a aplicat-o el însuși pentru a-și îmbunătăți acele aspecte ale vieții de care nu era mulțumit.

 

„Programarea neurolingvistică este știința care vă învață cum să vă dirijați creierul într-un mod optim pentru a obține rezultatele pe care le doriți.”

 

Autorul numește acest proces de a descoperi ce fac oamenii de succes pentru a obține ceea ce își doresc și de a le copia comportamentele în vederea obținerii acelorași rezultate, modelare. Oferindu-l ca model pe Adnan Mohomad Khashoggi, considerat a fi cel mai bogat om din lume, Robbins susține că rețeta succesului acestuia o constituie modelarea lui Rockefelller. Aflăm totodată că japonezii sunt considerați a fi cei mai mari modelatori din lume, ceea ce noi numim inovație în legătură cu ei, reprezentând de fapt doar preluarea diferitor idei, păstrarea celor mai bune elemente și îmbunătățirea celor slabe. Și reținem ideea: preia ceea ce îți place de la cei din jur, rămânând totuși tu însuți!

 

„Același lucru este valabil pentru orice în viață. Dacă ne reprezentăm nouă înșine că lucrurile nu vor merge, atunci nici nu vor merge. Dacă ne formăm o reprezentare cum că lucrurile vor merge, atunci vom crea resursele interioare de care avem nevoie pentru a genera starea care ne va sprijini în obținerea de rezultate pozitive.”

 

O altă caracteristică a oamenilor de succes este aceea că sunt maeștri în accesarea celor mai productive zone ale creierului. Autorul pornește de la ideea că toate comportamentele noastre sunt rezultatul stării în care ne aflăm. Dar ce anume generează stările noastre? Cum ne putem schimba starea? Cum putem intra într-o stare plină de resurse, așa cum fac oamenii care reușesc să meargă pe cărbuni încinși? Cum a reușit Mel Fisher să persevereze timp de 14 ani în căutarea comorii? De ce e atât de important să ne concentrăm în viață pe ceea ce vrem, nu pe ceea ce nu vrem? Sunt alte întrebări la care vei afla răspunsul pe parcursul lecturii.

 

„Forța unei persoane cu un crez este egală cu forța a 99 de oameni care au doar interese.” John Stuart Mill

 

Oamenii de succes au un crez. Așadar, marile crezuri deschid calea către excelență, așa cum crezul în limite creează oameni limitați. Crezurile sunt busola și hărțile care ne ghidează către țelurile noastre și ne dau siguranța de a ști că vom ajunge acolo. Cu alte cuvinte, medicamentele nu sunt întotdeauna necesare, dar credința în vindecare este. Unii copii nu se nasc excepționali, dar dacă li se insuflă acest sentiment, ei cresc excepționali. Crezurile duc la schimbare, căci ne modelăm în funcție de crezurile pe care le avem. Află care sunt cele șapte crezuri pe care autorul le numește minciuni ale succesului și aplică-le în viața ta!

 

„Ține minte, noi nu știm cum este de fapt viața. Știm doar cum ne reprezentăm viața nouă înșine. Astfel, dacă avem o imagine negativă care este prezentată într-o formă mare, luminoasă, puternică, răsunătoare, creierul ne prezintă o monstruozitate de experiență negativă mare, luminoasă, puternică și răsunătoare. Dar dacă luăm imaginea aceea negativă și o strâmtăm, o întunecăm, o transformăm într-un stop cadru, atunci îi anihilăm puterea și creierul va răspunde în consecință”.

 

Asta se întâmplă când folosim submodalitățile, definite ca cele mai mici și mai precise cărămizi care alcătuiesc structura experienței umane. Autorul te ajută să folosești distincțiile de submodalitate, precum asociațiile și disociațiile pentru a-ți schimba total experiențele de viață. Vei constata astfel că Shakespeare avea pe deplin dreptate: „Niciun lucru nu este bun sau rău, ci tu îl faci așa cu gândul tău.”

 

Autorul ne răspunde în continuare la o serie de întrebări precum: Cum te îndrăgostești și cum poți face pe cineva să se îndrăgostească de tine? Cât de importantă este strategia pentru a obține orice îți dorești? Ce rol are fiziologia în felul cum te simți și în atingerea obiectivelor pe care le urmărești? Ce și cum trebuie să mâncăm pentru a atinge un nivel maxim de energie? La finalul acestui capitol ai putea realiza surprins că, ți-ai sabotat singur, pentru foarte mult timp, propriile surse de energie.

 

FORMULA SUCCESULUI SUPREM

 

Dacă până acum ai aflat cum să reușești în orice și cum să îi ajuți pe alții să obțină ceea ce își doresc, pe parcursul acestui capitol autorul te va ajuta să îți răspunzi la următoarele întrebări: Ce anume îți dorești? și Ce își doresc cei care țin la tine și cărora le pasă de tine?

 

Vei învăța să îți stabilești exact în minte ceea ce dorești și cum să obții ceea ce dorești, pornind de la premisa că nu poți atinge o țintă dacă nu știi care e aceasta. Autorul te îndeamnă astfel să visezi într-un mod foarte concentrat, spunând despre acest capitol că este un curs de stabilire a țelurilor în 12 pași. 

 

Vei învăța totodată să comunici mai eficient, vei învăța să ceri, să creezi raporturi mai eficiente cu ceilalți, să folosești metaprogramele furnizate de autor pentru a convinge, dar și pentru a încerca să te schimbi, vei afla cum să folosești mecanismul de încercare și eroare, învățând să te descurci când întâmpini rezistență, dar și să spargi tiparele. 

 

Robbins îți predă lecția flexibilității, spunându-ți că, cu cât vei crea mai multe opțiuni, cu atât vei deschide mai multe uși și vei avea mai mult succes: 

 

„Secretul vieții este să deschizi cât mai multe căi cu putință, încercând tot atâtea uși, folosind atâtea abordări diferite de câte este nevoie pentru a rezolva o problemă. Dacă mergi pe un singur program, dacă lucrezi numai cu o strategie, vei fi cam tot atât de eficace ca o mașină care merge doar într-o viteză.”

 

De multe ori ni se întâmplă să judecăm anumite situații, cuvinte, gesturi, prin prisma unor întâmplări asemănătoare din trecut, și așa apar interpretările eronate. Autorul îți prezintă procesul de reîncadrare în șase pași a lui Richard Bandler și a lui John Grinder, pentru a schimba orice comportament nedorit pe care îl ai, în unul dorit, dar și pentru a schimba orice percepție negativă, într-una pozitivă. 

 

„Tindem să încadrăm lucrurile pe baza modului cum le-am perceput în trecut. De multe ori, schimbând aceste tipare obișnuite de percepție, putem crea mai multe posibilități pentru viața noastră.” 

 

Vorbind despre ancorare - definită ca modalitatea prin care experiența capătă permanență - autorul îți oferă câteva trucuri cu ajutorul cărora poți transforma niște ancore negative în unele pozitive.

 

„Multe ancore sunt plăcute. Asociezi un anumit cântec al formației Beatles cu o vară minunată, și apoi, tot restul vieții, ori de câte ori auzi acel cântec, te vei gândi la perioada respectivă. Și totuși nu toate ancorele sunt niște asocieri pozitive. Vestea bună este că poți învăța să-ți controlezi procesul de ancorare astfel încât să-ți poți instala ancore pozitive și să le îndepărtezi pe cele negative.”

 

LEADERSHIP: PROVOCAREA EXCELENȚEI

 

„Pentru a ne schimba cu adevărat, pentru a ne dezvolta și prospera, trebuie să devenim perfect conștienți de regulile pe care le avem pentru noi și pentru alții, precum și de felul în care apreciem sau judecăm cu adevărat succesul sau eșecul. Altfel, putem avea totul și să ne simțim încă de parcă nu am avea nimic. Aceasta este forța elementului important și final numit valori.”

 

Autorul susține că pentru a interacționa eficace cu oamenii, trebuie să știm ce este cel mai important pentru ei, care anume este ierarhia lor de valori, pentru că oamenii reacționează și iau decizii pe baza acestora, iar valorile diferă fundamental de la individ la individ. Robbins te îndeamnă să iei o foaie de hârtie și să îți faci o listă cu propriile valori.

 

Ajungând în punctul în care autorul consideră că deții toate instrumentele necesare pentru a-ți lua în stăpânire viața, Robbins îți oferă un ultim „bagaj” pentru noul drum pe care vei porni: cele cinci chei pentru bogăție și fericire, pe care le enumerăm și noi mai jos:

 

1. Trebuie să înveți să te descurci cu frustrarea;

 

2. Trebuie să înveți cum să te descurci cu o respingere;

 

3. Trebuie să înveți să te descurci cu presiunea financiară;

 

4. Trebuie să înveți să te descurci cu mulțumirea de sine;

 

5. Dă întotdeauna mai mult decât te aștepți să primești.

 

„Viața este dispusă să îți plătească orice preț i-ai cere. Cere-i un bănuț și asta vei căpăta. Cere-i bucurie și succes răsunător, și vei obține și așa ceva. Tot ce am citit mă convinge că, dacă înveți să-ți dirijezi stările și comportamentele poți schimba orice.”

 

O altă condiție pentru a deveni un om de succes este puterea de a convinge. Autorul ne oferă câteva exemple concrete care vorbesc despre puterea extraordinară a persuasiunii și ne sfătuiește:

 

„Dacă vrei să ai controlul vieții tale, dacă vrei să reprezinți modelul cel mai elegant și mai eficace pentru cei de care îți pasă, trebuie să înveți cum să fii o persoană persuasivă. Dacă abdici de la această răspundere, se vor găsi mulți alții să umple golul.”

 

Autorul te sfătuiește să devii tu cel care îi convinge pe alții, încetând să tot fii tu - cel mereu convins de alții. Definind publicitatea ca fiind: „știința suspendării inteligenței umane suficient de mult timp pentru a scoate bani de pe urma ei”, Robbins te roagă să nu rămâi într-o lume a inteligenței suspendate la nesfârșit, lansându-ți la finalul cărții o provocare:

 

„Te provoc să faci din viața ta o capodoperă. Te provoc să intri în rândurile acelor oameni care trăiesc învățătura pe care o predau, care pun în practică ceea ce spun. Ei sunt modelele de excelență de care restul lumii se minunează. Alătură-te acestei echipe unice de oameni cunoscuți ca fiind cei puțini care înfăptuiesc, spre deosebire de cei mulți care doresc – oameni orientați spre rezultate, care își duc viața exact cum și-o doresc.”

 

TESTIMONIALE

 

„Tony Robbins susține că prin folosirea programării neurolingvistice (NLP) oricine poate avea succes în aproape orice domeniu. NLP ne învață cum putem atrage succesul în viețile noastre. Una dintre cele mai bune metode prin care putem face acest lucru este să creăm modele după oamenii de succes: să gândim, să acționăm și să vorbim ca ei.” - Library Journal

 

„Nu contează ce statut social ai. Indiferent de nivelul la care te afli, Tony Robbins te ajută să funcționezi la capacitate maximă.” - Usher, artist

 

„Am fost numiți de către Forbes ca fiind cea mai inovativă companie din lume pentru patru ani consecutivi. Veniturile noastre sunt de peste 5 miliarde de dolari anual. Fără Tony Robbins și lucrările sale Salesforce.com nu ar fi existat azi.” - Marc Benioff, fondator și președinte al Salesforce.com

 

„S-a consacrat ca un tânăr dedicat, idealist, genial. Este imposibil să citești această carte și să nu absorbi din entuziasmul său dinamic.” - Magill Book Reviws

 

„Acesta este un program cuprinzător și inteligent pentru dobândirea succesului. Esențiale pentru formula de succes a lui Robbins sunt claritatea obiectivelor, energia, pasiunea, tenacitatea, abilitățile efective de comunicare și motivațiile altruiste. Aceasta este o rețetă bazată pe o ideologie sofisticată și realistă.” - Publisher's Weekly

 

„Am fost dintotdeauna un mare fan al lui Tony Robbins, de pe vremea când aveam 17 ani și am aflat despre el. Mi-a schimbat viața cu totul. Eram un băiat timid, nesigur și depresiv. Cu ajutorul lui Tony am devenit un om de succes, fericit și mult mai încrezător. Am parcurs aproape toate seminarele și programele sale, i-am citit cărțile. În continuare este un model, un mentor pentru mine.” - Stefan James, projectlifemastery.com

 

„Pentru Tony puterea nemărginită reprezintă abilitatea de a produce rezultatele pe care ți le dorești cel mai mult și capacitatea de a crea valoare pentru ceilalți pe tot parcursul acestui proces.” - Sam T. Davies, samuelthomasdavies.com

 

„Am avut șansa de a-l vedea pe Tony Robbins vorbind unei audiențe de douăzeci de mii de oameni. Ideile sale aveau un impact incredibil de puternic. Voiam să învăț cum să le folosesc pentru a putea primi tot ceea ce viața are de oferit. Putere nemărginită mi-a dat această oportunitate.” - liveyourlegend.net

inchide continut...

Articole asemanatoare

frati
Editura Philobia

Frati si surori sau iubire si rivalitate

Când decid să aibă mai mulţi copii, aproape toţi părinţii sunt convinşi că vor şti să îi iubească…
Psihiatrie clinica
Editura Medicala

Psihiatrie clinica

Tinand cont de ritmul rapid al evolutiei psihiatriei si de faptul ca toate manulalele si tratatele…
Vizualizare pentru scadere in greutate
Editura ACT si Politon

VIZUALIZARE PENTRU SCADERE ÎN GREUTATE

METODA GABRIELMetoda prezentata in Vizualizare pentru scadere in greutate reprezinta o schimbare…

Citeste mai departe

psihoterapie varstnici
Medicina clasica

Batranetea nu este o boala

Batraneatea nu este o boala. Este doar o noua ipostaza a trupului, a mintii, a…
Medicina clasica

„EXCESUL DE GLUCOZĂ” SI RADICALII LIBERI: MECANISME, MITURI SI REALITĂŢI

Este uşor să auzi vorbindu-se despre „glucoză în exces” şi să te gândeşti…
viziera Neo
Medicina clasica

Cum ne protejam copiii la scoala si in terapie - viziera Neo

Cu totii ne gandim cum sa ne protejam cat mai bine copiii, mai ales in aceasta…
Poveste de învingător. Medicul născut la 7 luni care recuperează bebelușii prematuri
Medicina clasica

Poveste de invingator. Medicul nascut la 7 luni care recupereaza bebelusii prematuri

Venita pe lume cu handicap si cantarind doar 1.600 de grame, doctorita Liliana…