fitoterapie


Inca de la aparitia sa pe Pamant, omul a apelat la plantele din Natura folosindu-le ca surse pentru hrana si pentru tamaduirea unor suferinte fizice sau psihice.

In aceasta directie a continuat cooperarea dintre om si natura timp de mii si mii de ani, cu rezultate deosebit de bune.

Natura prin covorul sau vegetal, s-a completat ca un desavarsit chimist care, timp de peste un milion de ani a sintetizat mii de substante utile oamenilor.

Prin aceste substante, Natura a oferit numeroase solutii pentru sanatate, echilibru, regenerare, energie si longevitate.

Omul care se cunoaste pe sine din punct de vedere la starii de sanatate, poate actiona direct pentru a-si intretine armonia in corp si pentru a asigura remediile cele mai eficace impotriva unor boli posibile.

Unul dintre aceste remedii il constituie plantele din Natura, la care omul a apelat cu speranta ca acestea vor putea sa-l scuteasca de suferinte.

Daca in prima ei carte ”Sanatate si Arginti prin folosirea si cultivarea a 7 plante binecunoscute” autoarea dr.ing. Iuliana Barbu ne indemna sa restabilim legatura cu natura, sa restabilim echilibrul natural al organismului nostru si sa eliminam substantele chimice ingerate odata cu medicamentele, in aceasta a doua carte ”Sanatos si fericit” autoarea ne transmite noua dar si generatiilor viitoare principiile si remediile medicinei naturale, populare, asa cum le-a verificat si aplicat in indelungata sa practica de fitoterapeut.

Remediile terapeutice specifice medicinei traditionale pot veni in sprijinul semenilor, contribuind la cresterea vitalitatii si pastrarea sanatatii, incepand de la copilarie si pana la adanci batraneti, rolul medicului fiind in viitor acela de educator, spune autoarea citandu-l pe Dr.DC Jarvis.

”Munca lui nu va fi cu nimic mai usoara ca pana acum, s-ar putea sa fie mai complexa, deoarece este mult mai greu sa pastrezi sanatatea omului, decat sa-l ingrijesti pentru a-l vindeca de o boala”.

De fapt, din cele mai vechi timpuri, rolul medicinei naturale, populare a fost de a pastra rezistenta organismului la imbolnaviri, de a asigura vitalitatea aplicand legi biochimice si fiziologice, pe care le sesizeaza in natura.

Intre starea de sanatate a organismului, durata vietii si hrana zilnica exista o stransa legatura; substantele minerale din plante reechilibreaza mediul intern si asigura buna desfasurare a proceselor biologice, este opinia multor specialisti.

In lucrarea de fata, autoarea ne indeamna sa restabilim echilibrul natural al organismului nostru, prin consumul de produse naturale in detrimentul produselor rafinate, extracte si concentrate, care conduc la schimbari metabolice.

Lucrarea este structurata in cinci capitole cu numeroase subcapitole aferente fiecarui capitol si care totalizeaza 310 pagini.

Capitolul I SANATOS SI FERICIT – Cuvinte pentru hrana sufletului; cai si mijloace la indemana noastra pentru a trai un trai bun pe acest pamant,

autoarea prezinta date referitoare la starea de sanatate a trupului si sufletului ca un dar de la Dumnezeu, iar boala ca plata a pacatului, citand din invataturile biblice.

Imbunatatirea starii de sanatate sau dobandirea ei, are la baza principii, legi, reguli nescrise pe care respectandu-le omul poate trai in armonie cu legile Universului si cu semenii sai.

Starea de sanatate a trupului si sufletului este generata de nivelul de fericire al individului, care este in parte o reflectare a succesului pe care-l avem fiecare dintre noi in relatiile cu semenii.

Asadar sensul acestui capitol este sa fie mesagerul sperantei sa arate ca exista zeci de oameni pentru care Dumnezeu inseamna CALEA, LIBERTATEA, ADEVARUL SI VIATa si ca de la ei putem invata FERICIREA.

Fii deschis in fata mesagerilor sperantei ! si-ti vei pastra sanatatea trupului si sufletului, ne indeamna autoarea.

Capitolul II SANATOS SI FERICIT – Doctorii verzi;

Plantele pamantului, prezinta un scurt istoric al folosirii ”buruienilor de leac” singurele medicamente utilizate odinioara, relatand despre relatia dintre om si plante, legaturi care aduc informatii valoroase si inspirate in toate domeniile vietii.

In acest capitol sunt prezentate numeroase specii de plante, utilizate in medicina naturala, a caror denumiri populare si stiintifice sunt asociate unor sarbatori crestine, traditii populare, evocand capacitatea acestora de a asigura calitatea de protectie pentru utilizatori.
Capitolul III SANATOS SI FERICIT – Corpul fizic; Disfunctionalitati si sfaturi utile pentru echilibrul interior, face referire la o serie de afectiuni ale aparatului digetiv, respirator, excretor, circulator si ale sitemului nervos si endocrin, prezentand unele suplimente naturale indicate in vindecarea lor, pornind de la invataturile lui Galeniu, aratand ca ”Natura vindeca trei sferturi dintre bolnavi” si de la faptul ca ”Daca speram sa ne conservam ca specie biologica, daca dorim sa traim cu demnitate, sa ne implinim destinul individual si social, TREBUIE SA TRAIM IN ARMONIE CU NATURA. Ea este MAESTRUL TUTUROR MAESTRILOR” cum a spus Goethe.

In acest capitol sunt prezentate efectele unor plante in calmarea afectiunilor, modul de utilizare, retete si diete alimentare preluate din literatura de specialitate, din traditia populara si din observatiile si experienta autoarei, din practica fitoterapeutica de la Farmacia Naturii, a carei fondator si coordonator este.

Capitolul IV SANATOS SI FERICIT – Alimente care ajuta organismul sa-si refaca fortele.

In acest capitol sunt prezentate sursele de vitamine atat de necesare organismului, diferite moduri de regim alimentar si rolul acestora asupra mentinerii sanatatii si a vitalitatii corpului uman, informatiile fiind selectate din literatura de specialitate, concluzii ale studiilor si cercetarilor diferitelor scoli de medicina din lume.

Capitolul V SANATOS SI FERICIT – Boli grave ale omenirii, cauze si sfaturi in lupta cu ele, prezinta adevarata definitie a bolii dupa diferite scoli de medicina, concluzia fiind ca ”boala incepe atunci cand tesuturile noastre alcaline devin acide si cind energia pozitiva se transforma in energie negativa. Acesta este momentul declansarii bolii”.

Dr. Arthur C. Guyton MD a scris in Jurnalul Medical Physiology, ca ”Primul pas in mentinerea sanatatii este acela de a pastra structura alcalina a corpului (pH-ul sau balanta acid/baza, alcalin).

In acest capitol autoarea prezinta rolul unor factori care duc la aparitia dezechilibrelor in balanta acid/alcalin, simptomele acidozei, plante si alimente ce se pot folosi in lupta cu bolile grave. Sunt descrise alaturi de modul de preparare si utilizarea a unor infuzii, decocturi, tincturi unele produse precumu si un produs a carui concept aprtine autoarei precum: Salv 7, denumit si ”Vindecatorul” ce cumuleaza efectul a 7 plante biblice cu proprietati antivirale, antibacteriene, antifungice si antiparazitare. Produsul se incadreaza in grupa ADAPTOGENILOR.

Capitolul include si unele remedii populare recomandate de traditia diferitelor scoli de medicina naturala utilizate in mentinerea sanatatii sufletului asupra unor boli grave si se incheie printr-o ARGUMENTATIE FINALA, in care autoarea precizeaza ca ”Plantele sunt ca si noi, o parte din viata, ele abia asteapta sa ni se daruiasca spre folosul trairii in fapte bune pe acest pamant unde suntem cu totii OASPETI ai ZIDIRII lui Dumnezeu”.

In NOTA SANATOS SI FERICIT din finalul cartii autoarea atrage atentia cititorilor asupra importantei plantelor in lupta impotriva bolilor, asupra faptului ca aceasta carte este scrisa doar in scopuri informationale si asupra faptului ca inainte de a face schimbari de dieta si /sau stil de viata, trebuie sa consultam medicul de specialitate.

Cartea contine numeroase invataminte usor de aplicat care contribuie la mentinerea starii de sanatate, invataminte preluate din consultarea si selectarea unui vast material bibliografic inserat in final la Capitolul Bibliografie si din constatarile proprii ale autoarei, rezultate din practica fitoterapeutica de peste 25 de ani.

Lucrarea se doreste a fi un indrumator util celor care vor sa cultive plantele medicinale si aromatice, celor care doresc sa le valorifice, tuturor celor care doresc sa-si mentina sanatatea si vitalitatea trupului si sufletului.

Felicit autoarea pentru lucrarea elaborata, pentru pasiunea, efortul si daruirea pe care o manifesta pentru cultivarea si mai ales pentru utilizarea plantelor in general si a plantelor medicinale si aromatice in special pentru pastrarea sanatatii si vitalitatii semenilor sai.

Ii doresc multa sanatate, putere de munca, realizari si impliniri in viitor si ii multumesc pentru colaborarea cu colectivul SCDA Secuieni.

Cu pretuire si admiratie,
Dr.ing. Elena Trotus

Iuliana Barbu comenzi: 0728970915, 0234537346

Sponsorizate

Articole asemanatoare

Editura Adevar Divin

Magia

Exista un text sacru care timp de 2.000 de ani a generat foarte multa confuzie si care a fost…
Editura Adevar Divin

Puterea propriului spirit

Pierderea legaturii cu Spiritul poate fi cea mai mare problema de care suferim astazi. Noi vrem sa…
Editura Elena Francisc

Iubeste ceea ce este

Katie Byron a trait ceea ce se numeste o Revelatie. A putut arunca o privire dincolo de cortina…

Citeste mai departe

viziera Neo
Medicina clasica

Cum ne protejam copiii la scoala si in terapie - viziera Neo

Cu totii ne gandim cum sa ne protejam cat mai bine copiii, mai ales in aceasta…
Poveste de învingător. Medicul născut la 7 luni care recuperează bebelușii prematuri
Medicina clasica

Poveste de invingator. Medicul nascut la 7 luni care recupereaza bebelusii prematuri

Venita pe lume cu handicap si cantarind doar 1.600 de grame, doctorita Liliana…
Sănătatea femelior: anexita nu trebuie ignorată!
Medicina clasica

Sanatatea femelior: anexita nu trebuie ignorata!

Netratata sau tratata incorect, poate duce la infertilitate. Incidenta…
Soluţii antisforăit: ce funcţionează cu adevărat şi ce nu
Medicina clasica

Solutii antisforait: ce functioneaza cu adevarat si ce nu

Sforaitul nu mai este considerat de nimeni o problema minora, o neplacere…