Sforaitul. Sindromul de apnee in somn de tip obstructiv

Sforaitul este generat de vibratia  cu frecventa mare a tesuturilor moi ale cailor aeriene superioare, la trecerea aerului inspirat.

Sforaitul primar, simplu, care se accentuaeaza cu varsta si cu cresterea in greutate, nu este insotit de tulburari respiratorii si este mai putin implicat in problemele de sanatate.
La polul opus sforaitului simplu, se afla sforaitul ce se asociaza cu tulburari de respiratie, realizand sindromul de apnee obstructiva din timpul somnului. 

 

Apneea este o intrerupere a respiratiei cu o durata de minim 10 secunde, putand ajunge pana la 2-3 minute. Apneea obstructiva este cauzata de ocluzia totala a cailor aeriene superioare in timpul somnului, cand musculature faringelui si a limbii se relaxeaza. Baza limbii vine in contact cu uvula (“omusorul”), cu palatul moale si cu peretele posterior al faringelui, realizandu-se astfel obstructia totala a cailor respiratorii.

Un rol important il joaca si obstructia nasului. Efortul de inspiratie pe nas accentueaza presiunea negativa in caile aeriene superioare si favorizeaza obstructia. 

Daca pacientul are multe apnei pe parcursul noptii (pana la cateva sute pe noapte!!), cantitatea de oxigen din sange scade si va creste cantitatea de bioxid de carbon. Organele vitale , mai ales inima si creierul, primesc un aport insuficient de oxigen, ceea ce explica variatiile de ritm cardiac si de tensiune arteriala in timpul noptii.

Modificarea nivelului normal de oxigen si dioxid de carbon din sange stimuleaza anumiti centrii nervosi, facand ca persoana respectiva sa se trezeasca partial (“microtrezire”), trezire care este insotita de un sforait puternic si o inspiratie brusca.

Aceasta “microtrezire” ramane neobservata de catre pacient, dar produce o superficializare a somnului care conduce la o refacere insuficienta a organismului in timpul noptii.

De cele mai multe ori, partenerul de somn poate surprinde aceste perioade de oprire a respiratiei, urmate de sforait puternic, pe fondul unui somn agitate. Descrierile lor sunt utile medicilor pentru stabilirea unui diagnostic precoce si corect. 

Se estimeaza ca circa 3% din populatie sufera de apnee in somn, respective 8% dintre barbatii si 1-2% dintre femeile de peste 40 de ani. 

Factorii de risc pentru apneea in somn sunt: obezitatea centrala (depunerea de grasime in tesuturile moi ale cailor aeriene superioare) – pacienti cu gat gros, cu o circumferinta de peste 43 cm!, consumul de alcool seara, folosirea de medicamente care induc somnul dar relaxeaza musculatura ( sedative, hipnotice), postura supina (dormitul cu fata in sus), fumatul si obstructia nazala. 

Acuzele cele mai frecvente ale pacientului cu apnee in somn sunt: sforait puternic, opriri ale respiratiei, somn agitat (observate de partenerul de somn !), somn neodihnitor, transpiratii nocturne, necesitatea de a urina pe parcursul noptii (nicturie); oboseala, ameteli si dureri de cap dimineata la trezire, somnolenta pe parcursul zilei, tulburari de memorie, de concentrare, de atentie, iritabilitate, anxietate si depresie si nu in ultimul rand scaderea performantelor sexuale ( scaderea libidoului, impotenta). 

Diagnostic

Persoanele suspectate de apnee in somn trebuie testate cu aparatura speciala intr-un laborator de somnologie.

Un polisomnograf inregistreaza toti parametrii asociati somnului, cum ar fi: fazele somnului (EEG – electroencefalograma, EOG- electrooculograma, EMG – electromiograma), microtrezirile, respiratia (fluxul respirator, sforaitul, efortul toracic si abdominal), ritmul cardiac (EKG), pozitia corpului, saturatia de oxigen din sange si miscarile picioarelor.

 Tratament

Odata diagnosticata, apneea in somn trebuie obligatoriu tratata. Tratamentul cel mai eficient consta in utilizarea unui aparat CPAP ( Continuous Positive Airway Pressure = presiune pozitiva continua in caile aeriene). Acest tip de aparat furnizeaza o presiune prin intermediul unei masti confortabile pe care pacientul o poarta in timpul noptii. Presiunea mentine caile respiratorii deschise , eliminand astfel apneea in somn si sforaitul si asigura o respiratie normala pe toata durata noptii.

CPAP-ul  trebuie folosit in fiecare noapte, tratamentul fiind de lunga durata. In prezent exista pe piata aparate foarte confortabile si silentioase.

Pe langa terapia cu CPAP , se recomanda si scaderea ponderala, evitarea alcoolului, tutunului si somniferelor, evitarea dormitului cu fata in sus.

In cazuri extrem de rare, pacientii cu apnee in somn pot avea  nevoie de medicamente sau de interventii chirurgicale in sfera ORL.

 Complicatii

Fara tratament, apneea in somn conduce la complicatii severe precum: hipertensiune arteriala, aritmii cardiace sau infarct miocardic in timpul somnului, accidente vasculare cerebrale, scaderea performantelor sexuale (scaderea libidoului, impotenta), diabet zaharat, dislipidemii.

Datorita somnului fragmentat si neodihnitor, pacientul acuza scaderea capacitatii de concentrare si a atentiei  precum si  somnolenta diurna, simptome care pot duce la o frecventa crescuta a accidentelor rutiere sau a accidentelor la locul de munca.

Un recent studiu american a aratat ca 50% dintre accidentele rutiere de pe autostrada sunt datorate adormirii la volan.(!)

De importanta deosebita este si afectarea vietii de cuplu. Desi consecintele sforaitului primar asupra sanatatii sunt mai mici decat cele ale apneei in somn, efectul social este foarte serios, putand duce pana la destramarea unei casnicii.

Sforaitul puternic, , apneeile si somnul agitat, observate de partenerul de somn, duc la decizia dormitului in camere separate, situatie frustranta pentru ambii parteneri. Apare senzatia de pierdere a intimitatii, anxietate si depresie.

Tulburarile sexuale care apar in apneea de somn netratata pot deveni un argument decisiv pentru DIVORT.

DECI, tratamentul apneei in somn este OBLIGATORIU.

Ca urmare a tratamentului, calitatea vietii pacientului se imbunatateste considerabil, ceea ce va duce si la o imbunatatire a vietii de cuplu.

 Deoarece  pacientii nu sunt constienti de simptomele din cursul noptii, recomandam doamnelor, ca inainte de a se muta in camera alaturata,  sa urmareasca cu atentie somnul partenerilor. In caz de sforait puternic asociat  cu pauze respiratorii, pe fondul unui somn agitat, sfatuiti-va partenerul sa se adreseze unei Clinici de somnologie.

Un diagnostic precoce si un tratament corespunzator pot preveni un divort neplacut!!

 

Sponsorizate
viziera Neo
Medicina clasica

Cum ne protejam copiii la scoala si in terapie -…

Cu totii ne gandim cum sa ne protejam cat mai bine copiii, mai ales in aceasta perioada. Combinatia…
Terapia magnetică, o nouă soluţie împotriva migrenelor
Medicina clasica

Terapia magnetica, o noua solutie impotriva…

Un dispozitiv care emite un puls magnetic poate fi folosit pentru a trata anumite tipuri de…
Semne ale acidozei
Medicina clasica

Semne ale acidozei - I –

Dr. Sorina Soescu Observand cu atentie oamenii din jur, cu intelegerea intelectuala, dar si cu…

Citeste mai departe

viziera Neo
Medicina clasica

Cum ne protejam copiii la scoala si in terapie - viziera Neo

Cu totii ne gandim cum sa ne protejam cat mai bine copiii, mai ales in aceasta…
Poveste de învingător. Medicul născut la 7 luni care recuperează bebelușii prematuri
Medicina clasica

Poveste de invingator. Medicul nascut la 7 luni care recupereaza bebelusii prematuri

Venita pe lume cu handicap si cantarind doar 1.600 de grame, doctorita Liliana…
Sănătatea femelior: anexita nu trebuie ignorată!
Medicina clasica

Sanatatea femelior: anexita nu trebuie ignorata!

Netratata sau tratata incorect, poate duce la infertilitate. Incidenta…
Soluţii antisforăit: ce funcţionează cu adevărat şi ce nu
Medicina clasica

Solutii antisforait: ce functioneaza cu adevarat si ce nu

Sforaitul nu mai este considerat de nimeni o problema minora, o neplacere…