Ar putea fi ajutați psihoterapeuții de antropologi? Cercetătorii care au studiat ritualurile observă că acestea au puternice efecte psihologice, sociale și chiar biologice, dar aceste descoperiri nu au fost încadrate încă în practica psihoterapiei și a psihiatriei.

În Simboluri vindecătoare în psihoterapie Erik D. Goodwyn elaborează modelul interdisciplinar dinamic al psihologiei, oferind un nou cadru în care să abordăm psihoterapia prin combinarea studiului ritualului cu psihologia abisală, studiile cu privire la efectul placebo, structuralismul biogenetic și antropologia cognitivă. Așa cum arată Goodwyn, medicina occidentală este „sărăcită ritualic", iar aplicarea temelor rituale în terapie ne răsplătește cu multe noi căi de vindecare. Modelul interdisciplinar folosit aici sugerează noi modalități de abordare a problemelor de identitate de bază, dolii complicate, anxietate, depresie, lipsă de sens și o mulțime de alte probleme întâlnite în activitatea clinică. Scrisă într-un limbaj accesibil, cartea se adresează psihoterapeuților, psihiatrilor și tuturor cititorilor interesați de semnificațiile ascunse ale ritualurilor.

Erik D. Goodwyn este profesor la Departamentul de psihiatrie și director al departamentului de formare în psihoterapie de la Universitatea din Louisville, SUA. A publicat articole din domeniile psihologiei religiei, a teoriei psihodinamice și a spiritualității în sănătatea mentală, iar printre cărțile lui anterioare se numără The Neurobiology of the Gods și, împreună cu Susan Greenwood, Magical Consciousness: An Anthropological and Neurobiological Approach.

Oamenii sunt înzestrați cu înclinații către construcția ritualică și au tendința să creeze ritualurile de‑a lungul anumitor direcții, în detrimentul altora, cu „reguli" referitoare la cum ar trebui să funcționeze, la ordinea în care lucrurile ar trebui să se succeadă, la rolurile pe care ar trebui să le joace participanții și la aspectele ritualice unde sunt permise schimbări. Astfel, toți venim cu niște intuiții de bază cu privire la ritualuri, care sunt deja în interiorul nostru – Erik D. Goodwyn

Ritualul conectează sublimul, divinul și puritatea cu fizicul, visceralul și emoționalul, idealizând ceea ce e de bază și inferior și materializând, în același timp, idealul prin imagini și expresii nonverbale. Proiecția și identificarea proiectivă apar într‑o măsură semnificativă în cadrul ritualului, având ca scop conectarea propriilor conținuturi intrapsihice cu ale altora și cu finalitățile materiale. Aceste proiecții pot fi procesate și manipulate prin intermediul ritualului – Erik D. Goodwyn

(mai mult)

Articole asemanatoare

Editura ACT si Politon

TREZEȘTE URIAȘUL DIN TINE

Trezește uriașul din tine / Awaken the Giant Within de Tony Robbins este o carte care îți aduce…
Carti

Codul inteligentei

Codul inteligentei descrie, intr‑o maniera fascinanta, codurile eului ca administrator psihic al…
introducere in psihiatrie
Edtura Universitara

Introducere in Psihiatarie

Evaluarea psihologica clinica este un proces etapizat sistematic extrem de complex ce se adreseaza…

Citeste mai departe

psihoterapie varstnici
Medicina clasica

Batranetea nu este o boala

Batraneatea nu este o boala. Este doar o noua ipostaza a trupului, a mintii, a…
Medicina clasica

„EXCESUL DE GLUCOZĂ” SI RADICALII LIBERI: MECANISME, MITURI SI REALITĂŢI

Este uşor să auzi vorbindu-se despre „glucoză în exces” şi să te gândeşti…
viziera Neo
Medicina clasica

Cum ne protejam copiii la scoala si in terapie - viziera Neo

Cu totii ne gandim cum sa ne protejam cat mai bine copiii, mai ales in aceasta…
Poveste de învingător. Medicul născut la 7 luni care recuperează bebelușii prematuri
Medicina clasica

Poveste de invingator. Medicul nascut la 7 luni care recupereaza bebelusii prematuri

Venita pe lume cu handicap si cantarind doar 1.600 de grame, doctorita Liliana…